nieuws

Rechter keurt ontslag directeur Trias goed

bouwbreed

lisse – Een grootschalige fraudeaffaire heeft deze week geleid tot het ontslag van de directeur van een woningcorporatie in Lisse. De kantonrechter in Leiden heeft vastgesteld dat directeur H. B. van Trias Woondiensten zichzelf heeft verrijkt. Het fraudebedrag loopt in de tonnen.

Sinds hij in 2000 aan de slag ging als directeur zegde B. een eigen onderneming een bedrag van 490.000 euro toe. Een zakenrelatie kreeg 171.408 euro voor adviezen, die Trias Woondiensten nooit bereikten. B. liep uiteindelijk tegen de lamp toen de boekhouding een dubieuze transactie tegenhield. Daarop begon Trias een ontslagprocedure.

De inmiddels ontslagen B. had een bijzonder declaratiegedrag. Zo liet hij zijn onderneming opdraaien voor de advocaatkosten (4.860 euro) rond zijn echtscheiding. De taxi van Schiphol naar huis na een vakantie werd gedeclareerd, net als een groot aantal restaurantnota�s, al dan niet vergaard tijdens vakanties. Hij schroomde niet om privé-etentjes dubbel te declareren.

De rechter vindt dat de directeur de bedrijfscultuur van de verhuurder van 3500 sociale huurwoningen in Lisse en Voorhout heeft gecorrumpeerd met zijn gedrag. Uit het vonnis van de kantonrechter blijkt dat de man 9.298,91 bruto per maand verdiende (exclusief 8 procent vakantietoeslag).

Ondanks de geconstateerde fraude meent B. recht te hebben op een totale ontslagvergoeding van 447.705 euro. De kantonrechter wijst die eis resoluut af.

De raad van toezicht van Trias Woondiensten gaat naar aanleiding van de fraudeaffaire nog eens kritisch kijken naar de eigen organisatie. Voorzitter G. Oskam stelt al wel dat het controleorgaan weinig te verwijten valt. “Dat heeft de rechter ook vastgesteld. In onze organisatie wordt gewerkt op basis van onderling vertrouwen. Daar heeft hij misbruik van gemaakt.”

De opsporingsdienst van het ministerie van VROM is al geruime tijd bezig met een strafrechtelijk onderzoek naar de gang van zaken bij Trias Woondiensten. (anp)

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels