nieuws

Rai breidt uit met hotel en chique ruimte voor feesten

bouwbreed

amsterdam – Amsterdam Rai bouwt op het voorplein van het huidige beurscomplex in Amsterdam-Zuid een bijzondere feestlocatie. Verder is de bouw van een groot congreshotel nagenoeg zeker, zo maakt de beursorganisatie bekend.

De zogeheten Expofoyer krijgt een vloeroppervlakte van 4000 vierkante meter en wordt op palen naast de huidige Europahal geplaatst. Met het nieuwe gebouw wil het Amsterdamse beurscomplex beter tegemoet komen aan de vraag naar een chique ruimte voor grote feesten, presentaties en banketten tot maximaal 2000 deelnemers. Huisarchitect Benthem Crouwel levert het ontwerp. De bouw moet nog dit jaar beginnen.

De nieuwbouw is onderdeel van een groot investeringsprogramma. De Rai maakte afgelopen week bij de presentatie van het jaarverslag bekend de komende drie jaar ruim 100 miljoen euro te investeren in nieuwbouw en renovatie. Zo wordt een van de restaurants verbouwd, krijgt het complex nieuwe entrees en kassa�s en worden de parkeergarages opgeknapt.

Verder kondigde Amsterdam Rai aan alsnog een convention-hotel te willen bouwen. Het hotel krijgt tot achthonderd kamers en verrijst aan de achterzijde van het complex. Hotelketen Marriott zal het hotel exploiteren, TCN wordt eigenaar.

De plannen voor een congreshotel zijn al enige jaren oud. Volgens het oorspronkelijke plan zou aan de oostzijde van het Europaplein een hotel met 1000 kamers worden gebouwd. Hiertegen maakten buurtbewoners ernstig bezwaar. Het massale gebouw zou niet passen in de stedenbouwkundige structuur van Amsterdam-Zuid.

Volgens een woordvoerder is er een logistieke reden om een andere locatie te kiezen. Bij de Rai wordt een station voor de Noord/ Zuidlijn gebouwd. Daardoor is er voor 2010 geen ruimte voor ook nog een groot hotel. Zolang wil de beursorganisatie niet wachten. Het hotel moet binnen vijf jaar in gebruik worden genomen.

Reageer op dit artikel