nieuws

Noord-Holland steekt geld in werelderfgoed

bouwbreed Premium

amsterdam – De provincie Noord-Holland investeert 9 miljoen euro in de monumentale Stelling van Amsterdam. De ruim honderd jaar oude verdedigingslinie, door Unesco als werelderfgoed erkend, moet een internationale publiekstrekker worden. De verdedigingsring werd gebouwd tussen 1880 en 1920, is 135 kilometer lang en ligt in een open, rustig gebied op 15 kilometer afstand van […]

amsterdam – De provincie Noord-Holland investeert 9 miljoen euro in de monumentale Stelling van Amsterdam. De ruim honderd jaar oude verdedigingslinie, door Unesco als werelderfgoed erkend, moet een internationale publiekstrekker worden.

De verdedigingsring werd gebouwd tussen 1880 en 1920, is 135 kilometer lang en ligt in een open, rustig gebied op 15 kilometer afstand van het Amsterdamse centrum. De Stelling bestaat uit onder meer onderwaterzettingen en 42 forten.

De provincie wil een bezoekerscentrum en horecavoorzieningen inrichten, minimaal vijf forten restaureren en sluizen en dijken herstellen. Ook moet er in de forten en omliggende gebieden plaats komen voor vergaderruimten, kleine ambachtelijke bedrijven en campings. De plannen op korte termijn, tot en met 2008, kosten rond de 30 miljoen euro. De provincie hoopt op bijdragen van Rijk en Europese Unie. Het bestemmingsplan loopt door tot 2020.

Reageer op dit artikel