nieuws

Moes zet in op toename rendement met behoud werkgelegenheid

bouwbreed Premium

zwolle – Moes Bouwgroep heeft afgelopen jaar de omzet met 7 procent opgevoerd tot 139 miljoen euro. 

Daarmee zet de Zwolse bouwer en ontwikkelaar de stijgende lijn door die in 2003 was ingezet na jaren van reorganiseren.

De nettowinst kwam uit op 2,9 miljoen euro. Dat is weliswaar minder dan de 4,8 miljoen euro die in 2003 werd gerealiseerd, maar over dat jaar kon Moes een belastingbate van ongeveer 3,3 miljoen euro in het nettoresultaat verwerken. Het bedrijfsresultaat steeg van 1,9 miljoen euro naar 3,5 miljoen.

Algemeen directeur H. Beekman verwacht voor dit jaar een omzet van ongeveer 130 miljoen euro. Dat is daling ten opzicht van afgelopen jaar, maar Moes wil zich dan ook vooral richten op toename van het rendement. Explosieve omzetgroei is geen doelstelling meer. Inzet voor de jaren na 2005 is een licht omzetstijging.

“De filosofie van de bouwgroep is erop gericht om in elk geval het rendement van de onderneming te laten toenemen met behoud van werkgelegenheid”, aldus Beekman in het gisteren verschenen jaarverslag. “De organisatie is nu afgestemd op een productieomzet van circa 130 miljoen euro.”

Daarmee toont Moes aan geleerd te hebben van het verleden. Drie jaar terug raakte de aannemer is grote problemen doordat de ambities verder reikten dan de bouwmarkt toeliet. Een ingrijpende reorganisatie bleek nodig om het bedrijf van de ondergang te redden. Honderden arbeidsplaatsen gingen bij dat proces verloren.

De sanering is volgens Beekman inmiddels nagenoeg afgerond. Al moet in 2004 nog wel afscheid genomen worden van een aantal werknemers. Het personeelsbestand daalde als gevolg daarvan van 525 naar 497. De financiële positie verbeterde wel sterk. De solvabiliteit kwam vorig jaar weer boven de 25 procent uit. Dit jaar moet die volgens Beekman kunnen groeien naar ongeveer 30 procent.

Moes is actief is het gebied boven de grote rivieren, met als zwaartepunt de plaatsen waar de ontwikkelende bouwer is gehuisvest: Zwolle, Almere, Lelystad en Huissen.

Reageer op dit artikel