nieuws

Lelijkste plein van Nederland groeit uit tot groene oase

bouwbreed Premium

nijmegen – Plein 1944 in Nijmegen, ook wel bekend als het lelijkste plein van Nederland, is een groene oase in het centrum van de stad geworden.

Grasvelden geven aan waar voor het bombardement in 1944 gebouwen stonden. Tegelpaden laten het vooroorlogse stratenplan zien.

Park �44 is een initiatief van de plaatselijke kunstenaar Jac. Splinter. Het parkje blijft in elk geval tot 2007 in stand. Dan wil de gemeente beginnen met de herinrichting van Plein 1944, waarvoor via een internationale architectuurwedstrijd een plan is ontworpen.

Plein 1944 is ontstaan na een vergissingsbombardement. Diverse kostbare herinrichtingsplannen nadien sneuvelden en de plek bleef somber. Totdat Jac. Splinter tijdens de pinksterdagen in 2003 graszoden over het betonnen plein uitrolde. Dat bleek een succes, want nog dezelfde dag namen terrasbezoekers de grasmat in bezit.

Aanvankelijk zag het college niets in de groenplannen van Splinter. Maar de gemeenteraad was voor en dwong het college een akkoord met Splinter te sluiten.

Aanleg en onderhoud kosten 240.000 euro. Dit wordt gefinancierd via sponsorcontracten, aandelenverkoop en een gemeentelijke bijdrage. Vrijwilligers ruimen dagelijks het vuil op en maaien het gras. Het plan om � witte� grasmaaiers op het plein te parkeren, zodat iedereen die daar zin in heeft, zou kunnen maaien, mislukte. Binnen enkele dagen was een deel van de grasmaaiers al vernield of verdwenen. (anp)

Reageer op dit artikel