nieuws

Lege kantoorgebouwen onderschat

bouwbreed

den bosch – Volgens ir. L. Heijnders, directeur Vastgoed Rijksgebouwendienst, is er in de vastgoedmarkt een grove onderschatting van de hoeveelheid oninzetbare leegstaande kantoorgebouwen. Hij meet dat af aan de herontwikkelingsopgave waarvoor de RGD zelf staat.

“Wij verwachten een leegstand die de komende jaren oploopt van 2 procent – onze normale doelstelling – tot 3 à 4 procent en gaan er voorlopig vanuit dat we 350.000 vierkante meter aan rijkspanden moeten herontwikkelen. Aangezien ons marktaandeel slechts 8 tot 10 procent bedraagt, lijkt mij de 1 miljoen vierkante meter – die niet meer als commercieel vastgoed te exploiteren valt – erg onderschat. Heijnders denkt dan ook dat het getal in de praktijk veel hoger uitvalt.

Daarvoor zijn meer aanwijzingen, zo bleek gisteren in Den Bosch bij de uitreiking van de tiende Nationale Renovatie Prijs (NRP) en de opening van de vakbeurs Renovatie en Onderhoud in de Brabanthallen.

Transformatie

Jurist mr. M. van de Weijenberg van Banning Advocaten wees er bijvoorbeeld op, dat de huidige 6 miljoen vierkante meter leegstand op kantorengebied nog niet het einde is. Twijnstra en Gudde geeft volgens haar al signalen af dat de leegstand wel eens kan stijgen tot 7,5 miljoen vierkante meter. Een steeds groter deel daarvan zal nooit meer als kantoor worden ingezet, maar wordt getransformeerd in bijvoorbeeld een woonbestemming.

Transformatie is het nieuwe modewoord voor de renovatiesector, zo ervaart de rijksgebouwendienst. Konden voorheen kleine panden snel en voor een redelijke prijs worden afgestoten, de komende jaren wordt dat anders. Heijnders: “We moeten panden steeds vaker eerst herontwikkelen, want zomaar verkopen levert niets meer op.” Hij gaf als voorbeeld het CBS-gebouw in Heerlen. Met een boekwaarde van 35 tot 40 miljoen euro brengt het bij verkoop nog geen 5 miljoen op. Er liggen plannen het te verbouwen tot een woon/winkelcomplex. Gelukkig is het CBS-gebouw volgens Heijnders goed ontworpen, zodat het heel gemakkelijk is om te bouwen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels