nieuws

Leerlingen zweten peentjes op Worldskills in Helsinki

bouwbreed

helsinki – Een complex zo groot als de Amsterdamse RAI, een paar honderd deelnemers die laten zien wat ze kunnen en juryleden die de hele dag de werken beoordelen. Dat is de Worldskills 2005 in Helsinki, het wereldkampioenschap vakmanschap. De deelnemers hebben het duidelijk lastig.

In de hallen zijn werkplekken gemarkeerd met geel band. Deelnemers zitten diep over hun werkstukken gebogen. De timmerlieden, met Peter Teunissen als Nederlandse vertegenwoordiger, moeten een soort piramide maken. “Dit is een mooi vak. Als je dit kunt maken, kun je alles, ook dat”, zegt juryvoorzitter timmeren Alfred Evers terwijl hij naar het vak ernaast wijst waar machinaal houtbewerken wordt beoefend. “Hier heb je ruimtelijk inzicht en wiskundekennis voor nodig.”

Hij heeft het maar druk. Met de andere vier leden van de jury loopt hij van werk naar werk. Elk onderdeeltje wordt apart beoordeeld. Hij telt af. De juryleden geven een cijfer voor het aftekenen van de houtdelen. Dit gebeurt zo om te voorkomen dat ze elkaar beïnvloeden. Anders dan bij het kunstrijden op de schaats is deze jury opmerkelijk eensgezind. De vakkennis wordt kennelijk overal ter wereld op dezelfde manier beoordeeld.

Bij het metselen is Paul van Gastel actief. Hij is bezig met een werk waarin een motief met anders gekleurde stenen moet komen. Dat is zagen en inpassen. Hier valt het verschil in metselmethode op. Wie over de hand metselt zoals Duitse metselaars gewend zijn, krijgt schoon metselwerk aan de binnenkant. Wie dat niet kan, moet achteraf nog gaan bijwerken.

De snelheid zit er bij het voornamelijk uit mannen bestaande metselgezelschap goed in. De enige vrouwelijke kandidaat, de Japanse Kanako Sato, wordt laatste. Opvallend is dat de Europeanen vrijwel allemaal stelprofielen gebruiken. De metselaars uit het Midden- en Verre Oosten doen het zonder.

De tegelzetters beginnen elders in het complex ook op toeren te komen. Zij moeten een driedimensionaal tableau maken met de Finse vlag, een rendier, de kerstman en het logo van de Worldskills erin. Nicky van Minderhout van het Samenwerkingsverband Praktijkopleiding Tegelzetten Noord-Brabant is verbluffend snel en ligt ver voor op zijn concurrenten. De vorm zit er al goed in. Met grote bewegingen zet hij de lijm op de muur en plakt rij na rij snel door. Voegkruisjes heeft hij niet nodig, anders dan zijn Ierse concurrent, die als enige het tempo nog enigszins kan volgen, maar die aanzienlijk minder netjes werkt.

De deelnemers hebben drie dagen de tijd om hun werkstuk af te krijgen. Dan volgt de definitieve beoordeling op zondag. Wie mag zich dit jaar wereldkampioen noemen. Volgens insiders behoren de Nederlanders tot de kanshebbers.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels