nieuws

Laaiende vakbond dreigt met spoorstakingen

bouwbreed Premium

houten – De CNV Bedrijvenbond overweegt een algehele treinstaking. De bond is laaiend over het eindbod van Prorail in de onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de circa drieduizend werknemers van de spoorbeheerder.

Prorail en de bonden hebben tot dusverre tevergeefs geprobeerd het op 20 april vastgelopen cao-overleg weer nieuw leven in te blazen. De CNV-bond noemt het eindbod van de werkgever een aanfluiting. Daarom wordt de achterban geraadpleegd over het instrument van de acties. Driekwart van de CNV-leden bij het bedrijf moeten eerst instemmen met acties, voordat eventuele stakingen kunnen plaatsvinden.

FNV Bondgenoten, volgens eigen zeggen de grootste bond bij Prorail met de helft van het personeel als lid, heeft na het vastlopen van de onderhandelingen op 20 april al twee ledenbijeenkomsten gehad. “Daar was de roep om actie 100 procent en een staking sluiten wij niet uit. Maar we kijken ook hoe we de druk op de werkgever kunnen opvoeren zonder direct het publiek te duperen”, aldus FNV-bestuurder T. Nijenhuis. Hij verwacht eind volgende week meer duidelijkheid over de acties.

De bonden eisen vooral dat het gat in beloning dat nu bestaat tussen de NS�ers en de werknemers bij de spoorbeheerder wordt gedicht. Nijenhuis stelt dat het personeel van beide spoorbedrijven zoveel met elkaar te maken hebben, dat het onprofessioneel is als Prorail onder de cao van de NS duikt. Hij wijst erop dat het NS-personeel dit jaar en in 2006 in totaal 3 procent loonsverhoging krijgt en Prorail over dezelfde periode niet verder wil gaan dan 2,75 procent.

Reageer op dit artikel