nieuws

Internationale studie bouwen aan water

bouwbreed Premium

nijmegen – Bij de bescherming tegen hoogwater moet meer aandacht komen voor nieuwe bouwtechnieken om schade aan woningen en gebouwen te beperken.

Inzetten op schadebeperking is zinvoller dan alle aandacht te richten op absolute veiligheid in de buurt van het water. “Absolute veiligheid bestaat niet; er blijft altijd een kans op een overstroming bestaan”, concludeerden wetenschappers en bestuurders eind vorige week bij de afsluiting van het internationale symposium over hoogwaterbescherming in Nijmegen.

Volgens organisator Rijkswaterstaat zijn internationale hoogwaterspecialisten het eens dat het geen zin heeft om almaar dijken te verhogen en andere maatregelen te nemen teneinde het wassende water een halt toe te roepen. De deelnemers kiezen voor een nieuwe aanpak waarbij de aandacht veel meer uitgaat naar maatregelen om de risico�s op schade terug te brengen.

Hierbij wordt gedacht aan de ontwikkeling van goede waarschuwingssystemen en nieuwe bouwtechnieken voor woningen en gebouwen op of aan het water. Dit laatste is hard nodig omdat er steeds meer grond direct in de buurt van water in ontwikkeling komt. Het risico op een fikse economische schade bij een overstroming is daardoor enorm toegenomen, aldus de deelnemers.

Reageer op dit artikel