nieuws

Installatieconcern Batenburg overweegt voorziening

bouwbreed

rotterdam – Installatieconcern Batenburg denkt er serieus over een voorziening te treffen in verband met een mogelijke kartelboete van mededingingsautoriteit NMa. Dat heeft de Rotterdamse onderneming gisteren bekendgemaakt.

Het beursgenoteerde Batenburg behoort tot de 180 installateurs die door de NMa worden verdacht van deelname aan verboden vooroverleg. Eerder deze week ontvingen alle betrokken bedrijven daarover bericht van de kartelautoriteit.

Batenburg laat weten dat het bedrijf is gevraagd nadere informatie te verstrekken over de verboden gedragingen. “Op basis van deze informatie zal indien nodig een voorziening worden gevormd, waarvan de omvang nog moet worden bepaald”, aldus Batenburg. De directie verwacht een boetebesluit van de NMa niet eerder dan dit najaar.

Stork maakte donderdag bekend een voorziening van 4 miljoen euro te hebben getroffen ter dekking van nog op te leggen NMa-boetes. Imtech deed dat eerder dit jaar al. De technisch dienstverlener uit Gouda schat dat de geldstraf voor het bedrijf zal uitkomen op ongeveer 8 miljoen euro. Dat bedrag is inmiddels ten laste gelegd van de winst over 2004.

Onder de aangeschreven bedrijven bevinden zich ook de installatiepoten van BAM en Heijmans. Zij treffen nu geen nieuwe voorziening. In verband met de bouwfraude namen beide bedrijven al eerder een last, BAM van 67,4 miljoen euro en Heijmans van in totaal 45 miljoen. Daarbij hielden zij al rekening met mogelijk boetes voor hun installatiedivisies.

Een andere grote installateur, TBI, zei bij de bekendmaking van de jaarcijfers begin dit jaar eerst af te wachten of hij daadwerkelijk een boete krijgt opgelegd. Pas daarna gaat het bedrijf over tot het treffen van een voorziening. GTI kon gisteren nog niets zeggen over de financiële gevolgen van het mededingingsonderzoek van de NMa.

Cobouw becijferde in februari dat de totale kartelboete voor de installatiesector waarschijnlijk uitkomt 16 tot 34 miljoen euro.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels