nieuws

Hurks legt accent op ontwikkeling

bouwbreed

eindhoven – Hurks Bouwgroep gaat haar activiteiten op het gebied van vastgoedontwikkeling uitbreiden. Daarmee wil het Eindhovense familiebedrijf het rendement weer opvoeren. Vorig jaar liep het operationeel resultaat van de onderneming terug tot 2,1 miljoen euro.

In 2003 realiseerde Hurks nog een bedrijfsresultaat van 7,6 miljoen euro. In vier jaar tijd daalde het brutoresultaat met 8,8 miljoen euro. Hurks zag vorig jaar de nettowinst ook zakken, met 60 procent tot 2,1 miljoen euro.

Volgens bestuursvoorzitter G. Hurks zijn er duidelijke oorzaken voor de teruggelopen winstgevendheid van de bouwer en ontwikkelaar. “Door vertraging in projecten zijn er gaten in de werkportefeuille ontstaan. Om die op te vullen hebben we werk van de verslechterde aanbestedingsmarkt moeten halen. Dat heeft niet gunstig uitgepakt.”

Het concern koos er bovendien bewust voor om de productiecapaciteit van de prefab betonfabrieken in stand te houden. Gezien de bedroevende marktomstandigheden in de beton was een sanering eigenlijk op zijn plaats geweest.

“Wij verdedigen ons marktaandeel in de beton koste wat kost”, verklaart Hurks. “Afscheid nemen van onze mensen en expertise op dat gebied zou zonde zijn; er komt immers weer een moment dat de markt aantrekt. Deze strategie gaat nu weliswaar ten koste van ons rendement, maar levert later heel veel op.”

Om het rendement op te poetsen, zal Hurks zich meer en meer gaan toeleggen op vastgoedontwikkeling. “Dat wordt een speerpunt van ons bedrijf”, verzekert de topman. “Op de aanbestedingsmarkt is vooralsnog geen prijsverbetering te verwachten. Projectrealisatie biedt uitkomst. Daar wordt je afgerekend op andere kwalificaties dan alleen de laagste prijs.”

Ook zet de bouwer/ontwikkelaar in op meer en betere samenwerking van de verschillende bedrijfsonderdelen. “Onze ondernemingen moeten nog efficiënter gebruik gaan maken van elkaars kennis en kunde”, aldus Hurks. Bovendien blijven de Eindhovenaren op zoek naar nieuwe producten en markten met hogere marges. Eerder noemde de bestuursvoorzitter in dat verband al windmolens en de beveiligingssector.

Hurks zag afgelopen jaar de omzet toenemen tot 254 miljoen euro. Die stijging wordt grotendeels veroorzaakt door een toename van de interne leveringen. De verschillende bedrijfsonderdelen zijn simpelweg meer voor elkaar gaan doen. Zonder de interne leveringen kwamen de bedrijfsopbrengsten uit op 232 miljoen euro, 2,2 procent meer dan in 2003.

Voorzichtig

De divisie Bouwen & Ontwikkelen voerde de omzet op van 159 miljoen euro tot 168 miljoen. Systemen & Componenten, waaronder ook de prefab beton valt, leverde 4 miljoen euro in en kwam uit op 64 miljoen euro.

Hurks is over dit jaar nog voorzichtig en denkt dat de opwaartse lijn pas in 2006 zal inzetten en vanaf 2007 duidelijk in de cijfers tot uiting zal komen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels