nieuws

“Het lijken de Olympische Spelen wel”

bouwbreed

helsinki – FME-CWM-voorzitter Jan Kamminga loopt rond, MKB Nederland voorman Loek Hermans is er en ook de voorzitter van FNV Bondgenoten Henk van der Kolk. Het is slechts een greep uit de onvermijdelijke bobos op een wereldevenement. “Het lijken de Olympische Spelen wel”, zegt één van de ongeveer vijfhonderd Oranje-supporters.

“Het is ontzettend belangrijk dat je als land meedoet. Als je ergens niet meer aan meedoet, vragen andere landen zich onmiddellijk af of het vak nog wel beoefend wordt in jouw land”, zegt de voorzitter van de timmerjury Alfred Evers. Anders dan bij andere onderdelen bepaalt deze jury pas in een laat stadium wat de deelnemers voor werkstuk voorgeschoteld krijgen.

“Elk land neemt een ontwerp mee. Daar kiezen we uit en veranderen er dan nog eens 30 procent aan, zodat de deelnemer van dat land geen voorsprong heeft op de anderen”, aldus Evers. Volgens hem is het belang van de Worldskills dat het de kwaliteit van alle deelnemende landen verhoogt.

In deze categorie is het al duidelijk dat Nederland geen kans op een medaille heeft. Peter Teunissen heeft zijn best gedaan, maar het maken van een uitslag was voor dit werk al een hele opgave. “Dit vak is een combinatie van geometrie en handwerk. Dat zie je bij geen enkel ander vak. Peter is heel handig maar hij heeft te veel tijd nodig voor de uitslagen”, oordeelt Evers. Dat komt gedeeltelijk door de manier van opleiden. “Neem bijvoorbeeld Duitsland. Daar hebben ze een vrij smalle opleiding maar gaan heel diep. Wij kennen juist een brede opleiding. De diepte komt in de praktijk.”

Bewondering

Onder de supporters zijn opmerkelijk veel metselaars. Die bekijken kritisch het werk van metselaar Paul van Gastel die bewondering oogst. Hij is de enige die een BOL-opleiding volgt en dus niet vier dagen per week al bij een baas werkt. Het was aanvankelijk te merken aan zijn tempo, maar hij is wel uiterst secuur bezig en heeft het werk ook ruim op tijd af. “Puik werk”, oordelen de metselaars. Ook het Nederlandse jurylid Jan van der Kolk is tevreden. Of hij in de prijzen valt, zal hij woensdag pas te horen krijgen, maar de publieksprijs heeft hij van de Nederlanders al gekregen.

Een andere kanshebber voor eremetaal is schilder Harry Immink die strak werk heeft geleverd. Ook al is hij ruim voor tijd klaar, hij blijft doorgaan “om het nog strakker te krijgen”. Wat dan strakker kan zien de supporters niet, voor hen was het goed genoeg.

Op nog twee bouwvakken gooit Nederland hoge ogen. Bij het tegelzetten is Nicky Minderhout volgens kenners een fenomeen. “Moet je de kop van de Kerstman van hem eens vergelijken met die van zijn buurman. De zijne lacht”, zegt een fanatiek supporter die als metselaar ook veel oog voor het tegelen heeft.

Bij de natuursteenbewerkers is Mike Slotboom kanshebber. Hij is de voorbije dagen geconcentreerd en snel bezig geweest met de Letse steen waarmee hij nog nooit eerder had gewerkt. Volgens de echte kenners zijn er maar vijf van de deelnemers die in aanmerking komen voor een medaille, waaronder Mike.

Bij de loodgieters is het Michel Thorny die de vaderlandse kleuren verdedigd heeft. Hij is in ongeveer de laatste seconde klaar, maar alles doet het. Anders is dat bij zijn buurman de Japanner die op hetzelfde moment klaar is. Maar bij hem lekt een koppeling.

In het Grolsch Holland House wordt nagepraat door supporters en bobo�s. Bij Bouwradius werkgeversvoorzitter Han Hammink overheerst het goede gevoel. De kwaliteit van de jeugdige vakmensen lag hoog. Voor hem is nog belangrijker dat dit evenement een uitstekende promotie is voor de blauweboordenvakken. “En die hebben we nodig.”

Reageer op dit artikel