nieuws

Grote Franse order Kaal Mastenfabriek

bouwbreed

oss – Kaal Mastenfabriek is in staat masten te testen op sterkte. Dit heeft ertoe bijgedragen dat de fabriek twee grote Franse orders kon binnenhalen. Kaal fabriceert en levert zware masten voor de bovenleidingen van tramtracés in Grenoble en Valenciennes.

Sales manager Tonny Hol: “Het gaat om de levering van ruim negenhonderd masten, waarvan we ongeveer de helft in een conische en de andere helft in een verlopende cilindrische vorm uitvoeren.”

De masten met de cilindrische vorm zijn opgebouwd uit drie ronde buizen in aflopende diameters. De verbindingen zijn getrokken. De conische masten zijn gefabriceerd van rond gezet plaatstaal met een verticale lasverbinding. Het toegepaste staal voor de meeste masten is van kwaliteit S 355. De masten worden thermisch verzinkt en krijgen een beschermende coating.

Voor de levering in Valenciennes produceert Kaal dertien verschillende masttypen die in staat zijn toptrekkrachten op te nemen van 8 tot 38 kilonewton.

Enkel mastvormen voor de tramlijn in Grenoble zijn zelfs tot 42 kilonewton toptrekkracht in staat. Hol: “Het verschil in sterkte heeft te maken met de plaats van de mast. Met name de masten in bochten zijn veel forser uitgevoerd, omdat deze door het samenspel van spandraden veel zwaarder worden belast.” Afhankelijk van het model en de uitvoering hebben de masten een gewicht dat ligt tussen 420 en 1700 kilogram en een lengte variërend van 8,5 tot 10, 5 meter.

Kaal Mastenfabriek verzorgt zelf het transport naar Valenciennes. Externe bedrijven vervoeren de masten naar Grenoble. In één vracht gaan tussen vijftien tot twintig masten mee wat overeenkomt met de vereiste weekproductie per locatie. Hol: “Op dit moment hebben we ongeveer de helft van de masten voor Grenoble geleverd en beginnen we met de productie voor Valenciennes.”

Enkele maanden geleden vinden de onderhandelingen aan met opdrachtgever Vossloh Infrastructure Services over de modellen, specificaties, voorschriften, productiecapaciteit, kosten én testfaciliteiten.

Een vereiste voor de levering was een keuringsrapport van de diverse masttypen. “We hadden al een redelijk goed geoutilleerde installatie om masten te testen. Hiermee konden we al aantonen waartoe we in staat zijn, maar met de extra zware Franse eisen hebben we onze testfaciliteit aanzienlijk uitgebreid.”

Volgens Hol kan Kaal Mastenfabriek met de nieuwe installatie masten testen die daarmee aan alle in de Europese Unie geldende eisen voldoen. Eind dit jaar zijn alle masten voor beide projecten in Frankrijk geleverd.

Reageer op dit artikel