nieuws

Grontmij zet aan voor hogere rendementen

bouwbreed

de bilt – Grontmij verwacht pas in de tweede helft van het jaar enig herstel van de markt. Het ingenieursbureau voert drastische saneringen door om de winstgevendheid een nieuwe impuls te geven.

In het eerste kwartaal zag Grontmij ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar zijn omzet met 15 procent slinken tot 103 miljoen euro. De afname vloeit voort uit het afstoten van activiteiten op het gebied van delfstofwinning en een vermindering van de projectkosten voor derden. Bovendien kent de bedrijvigheid van het ingenieursbureau een seizoengebonden patroon. De nettoresultaten verdubbelden tot 2,5 miljoen euro.

De marge voor rente en belastingen bedroeg voor het ingenieurs- en advieswerk in de eerste drie maanden 4,9 procent. Vorig jaar moest het bedrijf nog met 3,6 procent genoegen nemen. Bij de tak Ontwikkeling & Exploitatie, dat een negatieve marge neerzette van 6 procent, moest geld bij. In 2004 boekte het segment nog een plusje van 0,8 procent.

De certificering van de aandelen wordt in de loop van dit jaar in lijn gebracht met de aanbevelingen van de Nederlandse Corporate Governance Code. Primair wordt het belang van alle certificaathouders gesteld. De certificering van aandelen zal alleen gaan dienen als maatregel ter voorkoming van willekeurige besluitvorming in de aandeelhoudersvergadering door – activistische – scheefgroei in de opkomst. De aan de certificering gekoppelde beschermingsconstructie wordt opgeheven. Wel blijft de verdedigingslinie in stand om door de uitgifte van preferentie aandelen tijdwinst te boeken bij ongewenste overnamepogingen.

De ingezette reorganisatie loopt wat bestuursvoorzitter S. Thijssen betreft volgens plan. De doelstelling om de kosten structureel met 15 tot 20 miljoen euro te verlagen werd vorig jaar al bijna gehaald. De saneringen hebben tot gevolg dat het aantal Nederlandse vestigingen met tien wordt teruggebracht tot twintig. Personele consequentie is het vertrek van 235 medewerkers in de periode 2004-2005. Eind vorig jaar had de onderneming al 185 mensen minder in dienst dan een jaar voordien.

Uitbreiding zoekt Grontmij in de verstedelijkte gebieden van haar thuismarkten. Plannen bestaan om het netwerk van regionale kantoren te versterken in zowel Nederland, België en Duitsland als de focuslanden Polen, Hongarije en Tsjechië.

Reageer op dit artikel