nieuws

Gemeente dwingt staalbouwer tot herstel Calatrava-bruggen

bouwbreed

haarlemmermeer – Tien jaar garantie heeft de staalbouwer Victor Buyck Steel Construction gegeven op de drie stalen Calatravabruggen in Hoofddorp. Nu roestvlekken al een jaar na de oplevering de wit gecoate bruggen ontsieren, eist de gemeente Haarlemmermeer dat de staalbouwer binnen vier weken herstelwerkzaamheden uitvoert.

Volgens directievoerder W. Boontjes van Arcadis is de roestvorming het gevolg van kleine beschadigingen aan de coating die tijdens de montage van de brugonderdelen zijn ontstaan. Zo is corrosie te zien bij de voetplaten van de brugleuningen waar de bouten de coating bij het aandraaien hebben beschadigd. Ool zijn bij de montage van betonnen onderdelen scherpe stalen randen van coating ontdaan. Boontjes: “Als gevolg van de blazen in de coating is nu enige roestvorming waarneembaar. Het valt alleen op doordat de bruggen zijn voorzien van een witte coating en daar zie je alles op.”

Vooralsnog gebeurt er echter niets. De impasse is volgens Boontjes het gevolg van een meningsverschil tussen de opdrachtgever en Victor Buyck. Boontjes: “De Belgische staalbouwer is van mening dat het geen zin heeft om voor elk krasje onderhoud te laten uitvoeren, terwijl de gemeente zich beroept op de garantie die Victor Buyck heeft gegeven van tien jaar op het staalwerk.”

Constructief is er volgens Boontjes niets aan de hand. “Je zakt niet zomaar door een stalen plaat met een dikte van 2 centimeter als er een roestplek op zit.”

Volgens L. Taillie, woordvoerder van de gemeente Haarlemmermeer is er een brief onderweg naar Victor Buyck waarin te kennen is gegeven dat de staalbouwer binnen een week moet reageren en het werk binnen vier weken gereed moet hebben. “Als ze dat weigeren, laten we het herstel op hun kosten uitvoeren”, aldus Taillie. Victor Buyck onthoudt zich van commentaar.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels