nieuws

Eenvijfde bouwbedrijven werkt met illegalen

bouwbreed

den haag – De Arbeidsinspectie heeft vorig jaar bij eenvijfde van de 500 gecontroleerde bouwbedrijven illegale bouwvakkers aangetroffen. Bij particulieren maakte meer dan de helft gebruik van illegale klussers. In eenderde van deze gevallen waren het aannemers die de illegalen aan het werk hadden gezet.

In totaal spoorde de Arbeidsinspectie vorig jaar 764 arbeiders zonder werkvergunning op, zo blijkt uit haar jaarcijfers. Tien keer betrof het asielzoekers. Eenderde van de illegale bouwvakkers bleek bovendien zonder verblijfsvergunning in Nederland te verblijven.

De bouwvakkers zonder werkvergunning zijn vooral afkomstig uit Polen, Roemenië en Bulgarije. Hun aandeel neemt toe: van pakweg 50 procent in 2003 tot 70 procent vorig jaar.

De inspecteurs speelden vorig jaar zeven zaken voor nader onderzoek door naar de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst, omdat ze vermoedden dat er sprake was van georganiseerde illegale arbeid.

FNV Bouw pleit in een reactie voor meer controle van de overheid op constructies waarbij goedkope bouwvakkers zonder werkvergunning in georganiseerd verband worden ingezet. De bond heeft de indruk dat dit veel vaker voorkomt. “Het gaat niet om Polen die hier als particulier naartoe komen. Dit gebeurt echt georganiseerd en er is een aantal mensen dat daar rijk van wordt”, aldus een woordvoerder.

In een brief aan de Tweede Kamer concludeert staatssecretaris Van Hoof (sociale zaken) op basis van de jongste cijfers dat illegale arbeid in de bouwsector “regelmatig voorkomt”. In een toelichting zegt zijn woordvoerder dat de grotere bouwbedrijven “redelijk schoon” zijn. De illegale bouwvakkers worden vooral aangetroffen op kleinere bouwplaatsen en bij particulieren.

Bij de bouwbedrijven is het aantal overtredingen in 2004 ten opzichte van het jaar daarvoor nagenoeg gelijkgebleven. Bij particulieren is een opvallende toename van illegale bouwvakkers. In 2003 werden 33 particulieren beboet, omdat ze een illegale klusser hadden ingeschakeld. Vorig jaar bleken in 142 van de onderzochte 261 woningen illegale bouwvakkers aan het werk te zijn. In de meeste gevallen bleken de mensen zelf een klusser te hebben ingeschakeld. Zeker 48 maal ging het om aannemers die illegaal personeel hadden ingezet.

De Arbeidsinspectie krijgt steeds vaker tips binnen via de kliklijnen die binnen de bouw voor illegale arbeid zijn ingericht. Op basis van de meldingen zijn de inspecties bij particulieren in een jaar tijd vervijfvoudigd.

Ook dit jaar gaat de Arbeidsinspectie veel controleren op illegale bouwvakkers. De overheid heeft extra maatregelen genomen om het inschakelen van illegale bouwvakkers te ontmoedigen. Het aantal inspecteurs is flink uitgebreid en begin dit jaar is een lik-op-stukbeleid van kracht geworden, waardoor betrapte bouwbedrijven en ook particulieren direct de boete moeten betalen. De boetes zijn ook fors verhoogd. Bouwbedrijven moeten 8000 euro per illegale werknemer betalen, particulieren 4000 euro.

Reageer op dit artikel