nieuws

ECN brengt emissie van gassen dieselmotor terug

bouwbreed

petten – Het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) heeft een techniek ontwikkeld die de emissie van schadelijke deeltjes in uitlaatgassen van dieselmotoren fors terugbrengt. De uitstoot zou hiermee worden gehalveerd.

Het gaat om het zogeheten SJAC (Steam Jet Aërosol Collector)-systeem. De eerste testresultaten van de toepassing in een 15 kW-dieselmotor wijzen uit dat dit systeem 50 procent van de in de uitlaatgassen aanwezige massa van dieseldeeltjes kan afvangen en verwijderen. Het principe is uitermate geschikt voor toepassingen in de binnenvaart. De aanwezigheid van water is namelijk noodzakelijk voor het genereren van de te injecteren stoom.

Dieseldeeltjes maken deel uit van de uitlaatgassen van een dieselmotor. Ze zijn zo klein dat ze bij ingeademde lucht meekomen, achterblijven op de longen en mogelijk longkanker veroorzaken.

De werking is gebaseerd op condensatie. In de koude uitlaatgassen wordt stoom geïnjecteerd tegen de stroomrichting van het uitlaatgas. De stoom condenseert en hecht zich aan een in het uitlaatgas aanwezige dieseldeeltje (aërosol) dat vervolgens wordt verwijderd.

Het grote voordeel van het SJAC-systeem is dat – in tegenstelling tot een oxidatiekatalysator – álle componenten van zo�n deeltje worden verwijderd. Behalve dat alle oxideerbare elementaire koolstof (roet) en vloeibare koolwaterstoffen worden afgevangen, wordt namelijk ook de as en sulfaat-fractie verwijderd.

Volgens een onderzoeker van ECN is bij een positief resultaat van de prakijkexperimenten een opschaling naar een inzetbaar systeem op korte termijn mogelijk.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels