nieuws

Duitse staalsector staat op springen

bouwbreed

frankfurt – Duitsland staat op de drempel van stakingen in de staalindustrie. Vandaag buigt het bestuur van vakbond IG Metall zich over de vraag of overleg over de nieuwe cao voor Europas grootste staalgebied nog wel zin heeft.

In het Ruhrgebied is de stemming ronduit grimmig. De vakbond haalt gretig de woorden aan van minister van Economische Zaken F. Müntefering dat Duitsland dringend behoefte heeft aan een debat over het kapitalisme.

“De staalindustrie floreert als tientallen jaren niet meer het geval was”, stelt vice-voorzitter B. Huber van IG Metall. “De directies hebben zonder uitzondering hun inkomsten met tientallen procenten verhoogd. Sommige zelfs met 64 procent. En nu willen ze de werknemers afschepen met een loonsverhoging die nog onder het niveau van de inflatie ligt”.

De onderhandelingen over de West-Duitse staalcao werden op de late avond van 3 mei zonder resultaat afgebroken. De werkgevers boden 1,75 procent loonsverhoging. IG Metall eist 6,5 procent meer geld. Bovendien wil de vakbond extra garanties ten aanzien van werkgelegenheid en innovaties.

“Op het gebied van de sociale betrekkingen staan we voor principiële keuzes”, aldus Huber. “Profiteren alleen nog maar aandeelhouders en directeuren van de economische groei of ook nog de werknemers? Als de werkgevers ons dwingen, gaan we de arbeidsstrijd niet uit de weg”.

De vakbond rekent voor dat de branche qua omzet vorig jaar een sprong maakte van 22 naar 27 miljard euro. De netto winst van de zes grootste Duitse staalbedrijven belooft dit jaar met de lieve som van 600 miljoen te stijgen tot 2,1 miljard euro.

Economisch instituut RWI stelt vast dat de Duitse staalindustrie produceert aan de grenzen van haar capaciteit. Vorig jaar werd met 46,4 miljoen ton een record bereikt sinds de Duitse hereniging in 1990. De specialisten uit Essen voorspellen een afvlakkende groei van 1 procent dit jaar en nogmaals een half procent tot 47 miljoen ton in 2006.

Noemenswaardige uitbreiding van de capaciteit ligt volgens het RWI niet voor de hand. De grootste vraag komt uit China en India, landen waar in hoog tempo hoogovens worden bijgebouwd. In Europa neemt de staalvraag nauwelijks toe. Het instituut voorziet een gestage daling van de werkgelegenheid van nu nog 74.300 tot 73.000 banen.

De wereldstaalproductie passeerde vorig jaar voor het eerst de grens van een miljard ton dankzij een groei van 8,8 procent. Drijvende kracht was China, waar 23,3 procent meer staal uit de hoogovens kwam. Het land is inmiddels goed voor een kwart van de gehele internationale staalproductie.

De grondstoffen voor staal zijn sedert 2002 sterk in prijs gestegen. Cokes, cokeskolen en schroot werden drie keer zo duur. Omdat de prijsverhogingen rimpelloos aan de afnemers konden worden doorgegeven, klaarden de resultaten van de staalbedrijven zienderogen op.

Reageer op dit artikel