nieuws

Controle op installaties in huizen ontbreekt

bouwbreed Premium

den haag – In 40 procent van de woningen is iets mis met water-, gas-, of elektriciteitsinstallaties of -voorzieningen. Dat beweert P. Coppes, voorzitter van de Commissie NTA 8025, die een methodiek ontwikkelt voor periodieke inspecties van installaties en voorzieningen in woningen. Doordat al tien jaar amper controles worden uitgevoerd ontstaan vaker gevaarlijke situaties.

Coppes denkt zijn uiteindelijke criteria voor de controle op installaties rond de zomer af te hebben, maar weet nu al dat er veel mis is. Hij baseert zijn cijfers op oude onderzoeken en gesprekken met woningcorporaties. “Ik heb het dan over zaken als een blanke elektriciteitsdraad in een douchecel of zilverpapier in een stoppenkast als zekering.”

Als reden voor de slechte staat van veel huizen wijst Coppes op de verkoop van nutsbedrijven door gemeenten begin jaren �90. “Gemeenten bleven wettelijk verantwoordelijk voor de controle op installaties maar hebben dat al die tijd verzuimd. En private energiebedrijven hebben de controle wegbezuinigd.”

Daarnaast denkt Coppes dat de kluswoede van veel Nederlanders er toe heeft bijgedragen dat er steeds meer amateuristisch werk wordt afgeleverd. “Klusprogramma�s doen ons geloven dat je in 20 minuten een badkamer bouwt, terwijl professionals daar dagen over doen.” Coppes hoopt dat de overheid haast maakt met een verplichte keuring voor woningen.

UNETO-VNI, de brancheorganisatie voor installateurs en elektronische detailhandel, pleit al geruime tijd voor een verplichte keuring van woninginstallaties. Naast de gesprekken die UNETO-VNI voert met het ministerie van VROM is onlangs begonnen met twee pilotprojecten in Oldenzaal en Geldermalsen.

De projecten hebben als doel de installateurs, door middel van de opleiding tot keurmeester, voor te bereiden op het uitvoeren van de keuringen.

Reageer op dit artikel