nieuws

Continuïteit en opleidingen cruciaal voor restauratiesector

bouwbreed Premium

den bosch – Voor restauratiebedrijven is stabiel financieel overheidsbeleid van cruciaal belang, want dat garandeert continuïteit in de opleiding van de ook voor deze bedrijfstak zo noodzakelijke jonge instromers, zo betoogde W. Rohaan, vice-voorzitter van de jubilerende Vakgroep Restauratie gisteren in Den Bosch.

Rohaan sprak tijdens de opening van de Nederlandse Restauratiebeurs, die tot en met zaterdag wordt gehouden in de Brabanthallen, over de toekomst van het restauratievak: “Restauratiesubsidies zijn voor het behoud van monumenten cruciaal. Het is daarom voor de uitvoerende bouw belangrijk dat er wat dit betreft stabiel beleid wordt gevoerd. Het opleiden van restauratievaklieden kost extra veel tijd. Als het ene kabinet veel geld uittrekt, het volgende weer weinig, waarna een derde er enthousiast flink de kachel in zet, komt onze branche in grote problemen.” Heeft de bouw over de gehele linie nog steeds een tekort aan jonge vaklieden, bij de gespecialiseerde restauratiebedrijven speelt dit probleem nog veel sterker. Rohaan: “In deze branche moet ervaring worden gekoesterd, en kennis- en kapitaalvernietiging voorkomen. Coninuiteit is een voorwaarde voor een goed en verantwoord subsidiebeleid.”

De uit 26 lidbedrijven bestaande Vakgroep Restauratie stond de afgelopen tijd regelmatig op de stoep bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap, om uit te leggen wat de gevolgen zijn van het drastisch verminderen van de subsidiestroom. “Die dichtdraaiende subsidiekraan kwam bovendien onverwacht, omdat staatssecretaris Van der Laan nog maar kort geleden de branche voorbereidde op een heuse inhaalslag”, zo omschreef Rohaan deze teleurstellende politieke koers juist op het moment dat de vakgroep het 25-jarig bestaan viert.

Vestingstad

De Restauratiebeurs werd officieel geopend door de Bossche wethouder R. van Morsel, die met trots memoreerde dat de internationale federatie van vestingsteden WTFC Den Bosch heeft uitgeroepen tot Europese Vestingstad 2005, mede omdat het aantal monumenten er met honderden tegelijk groeit. Van Morsel: “Het gemeentebestuur staat een actief beschermingsbeleid voor en als direct gevolg daarvan zijn er alleen al in dit jaar circa 240 gemeentelijke monumenten bijgekomen, bovenop de circa 600 monumenten die er al waren.” En of dat nog niet genoeg is, kondigde hij aan, dat de gemeente het voornemen heeft in de nabije toekomst nog eens 250 nieuwe monumenten aan te wijzen.

Dr. W. Turpijn, algemeen directeur van de Bouwradius Groep, sprak tijdens de opening niet alleen over de nog altijd te geringe instroom van jongeren in de bouwopleidingen, veel problematischer vond hij dat er nog steeds te weinig stageplaatsen in restauratiebedrijven worden gevonden. Hij riep de branche op om toekomstige vakmensen een kans te geven. Tegelijkertijd meldde hij, dat na Den Bosch ook Almelo en Amsterdam een mbo-opleiding restauratiemedewerker krijgen. Hij toonde zich verder verheugd dat staatssecretaris Van der Laan de leerlingbouwplaatsen (ROP�s) in de restauratiesector financieel blijft steunen. Volgens hem zijn via deze Restauratie Opleidings Projecten al meerdere monumenten gered die anders uit financiële overwegingen buiten de boot zouden vallen.

Turpijn opende de nieuwe studiegids voor cultureel erfgoed De Architraaf. Deze via www.monumenten.nl toegankelijke internetgids biedt een compleet overzicht van opleidingen in de restauratiesector.

Reageer op dit artikel