nieuws

CDA: IJzeren Rijn loopt zon vaart niet

bouwbreed

den haag – De CDA-fractie in de Tweede Kamer noemt de uitspraak van het Hof van Arbitrage over de IJzeren Rijn een tegenvaller, maar ziet de daadwerkelijke heropening van de goederenspoorlijn als hoogst onwaarschijnlijk. Volgens CDA-kamerlid J. Hessels zal Duitsland niet meewerken aan de heropening. “Het CDU heeft eerder in een motie vastgelegd geen medewerking […]

den haag – De CDA-fractie in de Tweede Kamer noemt de uitspraak van het Hof van Arbitrage over de IJzeren Rijn een tegenvaller, maar ziet de daadwerkelijke heropening van de goederenspoorlijn als hoogst onwaarschijnlijk.

Volgens CDA-kamerlid J. Hessels zal Duitsland niet meewerken aan de heropening. “Het CDU heeft eerder in een motie vastgelegd geen medewerking te verlenen. Onlangs hebben ze de verkiezingen in Noordrijn-Westfalen gewonnen en gaan dat waarschijnlijk ook doen voor de Bondsdag”, meldt Hessels.

Daarnaast zal het de Belgen volgens het Limburgse kamerlid niet lukken de lijn rendabel te maken.

Minister Peijs heeft de Tweede Kamer toegezegd binnenkort met een brief te sturen over de gevolgen van de uitspraak. Over twee weken gaat ze vervolgens met de Kamer in debat.

De PvdA-fractie had om het debat gevraagd. Fractielid S. Dijksma noemt de uitspraak “redelijk destructief”. De minister heeft in het kamerdebat over het inschakelen van het Hof afgelopen november toezeggingen gedaan over milieu- en leefbaarheidsaanpassingen aan de spoorlijn “die zij overeind moet houden en die flink in de papieren lopen”, meent Dijksma. Volgens haar gokte Peijs erop dat de Belgen de kosten grotendeels zouden moeten betalen.

Een “zeer teleurgesteld” VVD-fractielid P. Hofstra noemt het feit dat Nederland moet betalen voor de omleiding bij Roermond en voor de helft moet meebetalen aan de landschappelijke inpassingen “een minachting voor de Nederlandse soevereiniteit”. Toch zegt hij “op het praktische vlak geen problemen te zien”, omdat België de lijn nooit kan betalen.

Reageer op dit artikel