nieuws

Britse woningbouw maakt in korte tijd revival door

bouwbreed Premium

londen – Dit jaar worden in Groot-Brittannië tweehonderdduizend nieuwe woningen gebouwd, het hoogste aantal in 15 jaar. De Britse huizensector heeft daarmee een opmerkelijke revival doorgemaakt want drie jaar geleden lag het aantal nieuwe huizen nog op een historisch dieptepunt van rond de 75.000.

Die mededeling komt van Gordon Brown, de minister van financiën en gedoodverfd opvolger van premier Tony Blair. Volgens Brown heeft de woningbouw een stimulans gekregen door het vrijgeven van overheidsgronden voor goedkope woningen, door snellere vergunningsprocedures en door lagere zegelkosten voor aankoopaktes. Deze week zijn weer drie grote terreinen van voormalige ziekenhuizen voor woningbouw beschikbaar gekomen. In totaal zijn er volgens de minister zevenhonderd van dit soort locaties beschikbaar, waarvan een kleine honderd van de staatsgezondheidsdienst en nog eens enkele tientallen van het ministerie van defensie. In zijn rol op financiën heeft de minister zelf een subsidieregeling voorgesteld waarop eerste kopers makkelijker aan een hypotheek kunnen komen. Bij aankoop van een huis van 300.000 euro zou hen dat zo�n 525 euro per maand schelen.

Minister van ruimtelijke ordening John Prescott probeert hen op een andere manier te helpen. Hij heeft een competitie uitgeschreven om een huis te ontwikkelen dat – grondkosten inbegrepen – niet meer mag kosten dan 90.000 euro.

Reageer op dit artikel