nieuws

Branche spreekt code af voor veiliger graven

bouwbreed

DEN HAAG – Kabel- en leidingbeheerders, de overheid en aannemers geven donderdag het startschot voor een landelijke campagne �Graafschade voorkomen we samen�. De campagne moet het aantal schadegevallen en bijna-ongelukken door graafwerkzaamheden verminderen. De jaarlijkse schade aan kabels en leidingen in Nederland wordt door de kabelbedrijven geschat op een slordige 70 miljoen euro. Bovendien gebeuren […]

DEN HAAG – Kabel- en leidingbeheerders, de overheid en aannemers geven donderdag het startschot voor een landelijke campagne �Graafschade voorkomen we samen�. De campagne moet het aantal schadegevallen en bijna-ongelukken door graafwerkzaamheden verminderen.

De jaarlijkse schade aan kabels en leidingen in Nederland wordt door de kabelbedrijven geschat op een slordige 70 miljoen euro. Bovendien gebeuren er op jaarbasis 50 bijna-ongelukken door graafwerk. De branche heeft daarom een graafcode opgesteld die het aantal incidenten moet verminderen. De bedrijven die de code ondertekenen, beloven voortaan zes vuistregels voor veilig graven in acht te nemen. Zo zullen ze in de toekomst geen spade meer de grond insteken voordat ze exact op de hoogte zijn van de ondergrondse situatie. Het Kabel en Leidingen Informatiecentrum (KLIC) zal ze van informatie voorzien. Kabel- en leidingbeheerders hebben toegezegd de informatie up-to-date te houden.

Met de code loopt de branche vooruit op naderende wetgeving.

Reageer op dit artikel