nieuws

Bouwers lopen aan tegen bureaucratie nutsbedrijven

bouwbreed Premium

gouda – Bouwend Nederland denkt er hard over om een zwartboek te maken over de problemen die bouwers tegenkomen met nutsbedrijven. Steeds vaker moeten woningen noodgedwongen worden opgeleverd zonder aansluiting op gas, water en licht omdat de energiebedrijven aan bureaucratie ten onder gaan.

Gemiddeld genomen dient een aannemer zo�n vier weken voordat een woning wind- en waterdicht is, een verzoek in tot invoer bij het plaatselijke energiebedrijf. Dat is maar al te vaak het begin van een kafkaïaans spel waardoor niet in vier maar eerder in twaalf weken een aansluiting is geregeld.

In Bouwend Nederland Podium wordt een voorbeeld gegeven van wat er allemaal mis kan gaan. Meestal is er sprake van een onvolledig ingevuld formulier dat dan prompt in een la verdwijnt en er pas weer uitkomt als er gereclameerd wordt. Het lijkt een incident, maar is het niet. Steeds vaker wordt Bouwend Nederland gebeld door bijkans wanhopige ondernemers die tegen de betonnen muren rond nutsbedrijven aanbotsen. Zowel op regionaal als op landelijk niveau heeft Bouwend Nederland al geprobeerd in gesprek te komen met de energieleveranciers. Dat lijkt maar al te vaak even lastig als nutsvoorzieningen in een woning ingevoerd te krijgen.

Onder het motto samen �sta je sterk� en omdat de bouw niet de enige sector is die de wanhoop nabij is, zijn de krachten nu gebundeld. Op 16 juni gaan Bouwend Nederland, MKB Nederland, LTO Nederland en FME-CWM op directieniveau praten met de energiebedrijven. Onderwerpen van gesprek zijn onder andere de administratieve rompslomp, de bereikbaarheid van de nutsbedrijven, de klachtenafhandeling en de levering van diensten.

De problemen rond nutsbedrijven wekken overigens geen verbazing. Sinds de verzelfstandiging zijn de bedrijven meer bezig geweest met aandeelhouderswaarde, consolidatie, versterking van hun marktpositie en niet te vergeten de bonus voor de toplieden. De klant, iemand waarvan zelfs inmiddels elke bouwer weet dat die koning is, lijkt vergeten te zijn.

Mede daardoor ligt er op de bedrijven nu ook al politieke druk. Daarbij gaat het in eerste instantie om de afsplitsing van de netwerken van energieleveranciers, maar net zo hard om het feit dat het aantal foutieve rekeningen nog steeds te hoog is.

Reageer op dit artikel