nieuws

Zorg over veiligheid rond bedrijfslocatie

bouwbreed Premium

zoetermeer – Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) maken zich het meeste zorgen over de veiligheid rond hun huisvesting. Dat blijkt uit het rapport MKB Locaties van het EIM, een onderzoeksbureau voor het mkb.

Uit de verzamelde gegevens blijkt dat ruim een kwart van de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf zich zorgen maakt over de veiligheid rond het eigen bedrijfspand. In de grote steden is het probleem nog groter. Daar zit één op de twee mkb�ers met het veiligheidsvraagstuk in de maag.

In kleinere gemeenten speelt het thema aanzienlijk minder. In plaatsen met minder dan 25.000 inwoners heeft één op de vijf bedrijven in het mkb het onderwerp boven aan op de agenda staan. In gemeenten met meer dan honderdduizend inwoners leeft het onderwerp bij één op de drie bedrijven.

Wordt onderscheid gemaakt naar locatie, dan blijkt dat ondernemers die zich in het centrum van de stad hebben gevestigd de grootste problemen met veiligheid hebben. Eén op de drie ondernemers die in het winkelgebied van de plaats gehuisvest zijn, ligt wakker van de veiligheidsproblemen rond zijn bedrijf.

De zorgen worden het meest gedeeld door de mkb�ers die op een bedrijventerrein zitten aan de rand van de stad waar zich veel verouderde bedrijventerreinen bevinden uit de jaren zestig en tachtig die niet met wensen en eisen van de huidige tijd zijn meegegroeid. Van deze ondernemers ervaart 40 procent de broze veiligheid rond de bedrijfshuisvesting als een probleem.

De onveiligheid op bedrijventerreinen zorgt bij één op de tien personeelsmensen van de ondervraagde mkb�ers voor stress, zo blijkt uit het onderzoek van het EIM. Daarnaast moet meer dan 40 procent van de mkb-ondernemers extra kosten maken voor de beveiliging van het bedrijfspand.

De criminele sfeer rond het eigen bedrijf zorgt ook voor aanzienlijke materiële schade. Van alle door het EIM ondervraagde bedrijven heeft 15 procent last van inbraken, overvallen, diefstal of brand. De onveilige situatie rond het bedrijf mist zijn effect niet. Een kwart van de ondernemers denkt omzet mis te lopen door de nare sfeer.

De zorgen over veiligheid zijn voor tweederde van de ondernemers aanleiding om actie te ondernemen. Driekwart investeert in de beveiliging van het pand en de omgeving door het aanbrengen van bijvoorbeeld verlichting. Eén op de vijf probeert in overleg met de gemeente een oplossing te vinden voor de problemen. Voor 4 procent van de ondernemers is de onveiligheid aanleiding om een andere locatie te zoeken.

Reageer op dit artikel