nieuws

Utrecht dreigt met artikel 19

bouwbreed

utrecht – De gemeente Utrecht zal in het uiterste geval een artikel 19 procedure starten om de metamorfose van het stationsgebied geen vertraging op te laten lopen.

Utrecht is bang dat zonder die procedure het bestemmingsplan niet zal worden goedgekeurd door de provincie omdat onvoldoende rekening is gehouden met de strikte Europese luchtkwaliteitsregels. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat “de ontwikkeling van het gebied tot op heden geen vertraging heeft opgelopen maar dat Utrecht beseft dat veel bouwprojecten gevaar lopen nu de Raad van State de regels zo strikt interpreteert.”

Het bestemmingsplan voor het stationsgebied moet nog worden goedgekeurd door de provincie. Die heeft er bij de gemeente op aangedrongen meer onderzoek te doen naar de gevolgen van de bouw op de luchtkwaliteit. Volgens G. de Mello van de provincie Utrecht “zijn alle partijen erbij gebaat als dat onderzoek zo volledig mogelijk is. Om te voorkomen dat de plannen straks worden afgekeurd.” Het nieuwe uitgebreide onderzoek kan maanden vertraging opleveren. “Om dat te voorkomen houdt de gemeente artikel 19 achter de hand,” zegt de gemeentewoordvoerder.

Reageer op dit artikel