nieuws

Te veel formaldehyde in Brusselse huizen

bouwbreed

brussel – De Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop heeft bij metingen in een kleine honderd woningen in Brussel en omgeving te hoge concentraties formaldehyde aangetroffen. Het gaat om een kleurloos gas met een sterke, onaangename geur dat voorkomt in onder meer isolatieschuim, lijm, vernis, meubels, behangpapier, deteregenten, cosmetica en textiel. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) plaatste formaldehyde vorig jaar […]

brussel – De Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop heeft bij metingen in een kleine honderd woningen in Brussel en omgeving te hoge concentraties formaldehyde aangetroffen. Het gaat om een kleurloos gas met een sterke, onaangename geur dat voorkomt in onder meer isolatieschuim, lijm, vernis, meubels, behangpapier, deteregenten, cosmetica en textiel. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) plaatste formaldehyde vorig jaar op de lijst van bewezen kankerverwekkende stoffen (vooral neus- en keelkanker).

Test-Aankoop trof te hoge concentraties van formaldehyde aan in ruim 90 procent van de onderzochte woningen. Veel van deze woningen hebben te kampen met overmatige vochtigheid en onvoldoende verluchting. Noch in België, noch in de drie gewesten Vlaanderen, Wallonië en Brussel bestaat enige bindende reglementering over de aanwezigheid van formaldehyde in woningen.

In veel andere landen is dat wel het geval. Vlaanderen hanteert wel de richtwaarden van de WHO maar heeft die niet bindend gemaakt.

Reageer op dit artikel