nieuws

Stormachtige groei van facility management

bouwbreed

barneveld – Facility management, een Engelse term voor het uitbesteden van werk dat niet tot de kerntaak van bedrijven behoort, maakt een stormachtige groei door. In 2004 groeide de markt voor bedrijven die taken overnemen van anderen met 30 procent.

Volgens onderzoeksbureau Significant kiezen steeds meer bedrijven ervoor om werk dat niet tot de kernactiviteit behoort uit te besteden aan facilitaire dienstverleners. Tegelijkertijd lijken die dienstverlenende bedrijven steeds meer verschillende taken over te nemen. De tijd dat een bedrijf alleen de schoonmaak, het ramenlappen en het onderhoud uitbesteedde lijkt voorbij. Tegenwoordig worden hele afdelingen personeelszaken, ICT en beveiliging overgedragen aan anderen.

Steeds meer bedrijven kiezen er volgens de onderzoekers van Significant voor om, in plaats van verschillende taken bij verschillende aanbieders, al het werk dat niet tot de core business behoort bij één facilitaire dienstverlener onder te brengen.

In de praktijk betekent zulks dat bijvoorbeeld een telefoniebedrijf zaken als beveiliging, onderhoud, receptiewerk, schoonmaak en groenvoorzieningen samen met bijvoorbeeld de afdelingen ICT en P&O onderbrengt bij een facilitaire dienstverlener. De trend om steeds meer werk bij één bedrijf uit te besteden noemt Significant integrale facilitaire dienstverlening.

Het onderzoeksbureau zag in 2004 het aantal bedrijven dat zich specialiseerde in integrale facilitaire dienstverlening spectaculair toenemen. Vooral bedrijven uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, waar de trend al eerder inzette, blijken de overstap naar het Europese vasteland te maken.

Inmiddels kent de Nederlandse markt twaalf aanbieders van integrale facilitaire dienstverlening. De grootste en bekendste zijn Regus, Arcadis, ISS en Delft Facilities. Alle twaalf zagen ze hun omzet in het afgelopen jaar met gemiddeld 30 procent toenemen. Ook namen ze 30 procent meer personeel aan dan in het jaar ervoor. Het aantal vierkante meters vloeroppervlakte dat de integrale facilitaire dienstverleners voor hun klanten beheren steeg zelfs met 35 procent.

Significant verwacht dat bedrijven in de toekomst nog veel meer zaken zullen uitbesteden die niet tot de kerntaak behoren. Ze baseert die voorspelling op het feit dat zelfs de meer behoudende sectoren in Nederland langzaamaan blijken te kiezen voor uitbesteden van randtaken.

Dienstverleners nemen steeds meer verschillende taken over

Reageer op dit artikel