nieuws

Sterk anker hsl-schermen niet genoeg

bouwbreed Premium

den haag – Als de cementgebonden lijmankers de dynamische krachten van de geluidsschermen langs de hsl al kunnen opvangen, dan bezwijkt het randelement.

Dat voorspelt B+B Tec op basis van eigen proeven. De randelementen zijn volgens de fabrikant van chemische ankers veel te slank ontworpen en vergen een rigoureuzere aanpak. Minister Peijs (verkeer) gaf gisteren in een brief aan de Kamer haar visie op de discussie over de verankering van de hsl-schermen. Directeur R. van den Boogaard van B+B Tec, die de discussie aanzwengelde, doet een aantal beweringen van de minister af als je reinste quatsch.

Er heeft absoluut geen vergelijkend warenonderzoek plaatsgevonden door de projectorganisatie naar de mogelijke verankeringssystemen van de schermen. Dat kan volgens Van den Boogaard helemaal niet, aangezien er helemaal geen onafhankelijk onderzoek bestaat naar het gedrag van cementgebonden lijmankers bij dynamische belasting op trek. Onderzoeken naar het gedrag van dergelijke ankers op afschuiving zijn er volop, maar niet op trek, zoals bij de hsl het geval is.

Maar zelfs als de schermen van de hsl met chemische ankers zoals bijvoorbeeld van zijn eigen firma zouden worden gemonteerd, is Van den Boogaard nog niet gerust op een veilige situatie. Toen de geluiden over de veel zwaardere dynamische belasting van de hsl-schermen op gang kwamen, heeft zijn bedrijf belastingproeven uitgevoerd op een proefstuk van het betonnen randelement van het doorgaande viaduct bij Zoetermeer. Bij 70 procent van de belasting bezweek het element. Het element is bij lange na niet berekend op de veel hogere belasting dan bij het ontwerp rekening mee was gehouden. De wapening is erg dun. Van den Boogaard werkt aan een alternatief verankeringsplan met behulp van mechanische ankers. Door heel lange schroefdeuvels toe te passen, leidt hij de krachten van de voet van de schermen direct in de trogconstructie van het viaduct. De meer dan 2000 randelementen die al zijn geplaatst, worden ontzien en kunnen gewoon op hun plek blijven.

Dat minister Peijs lang niet zo zeker is van haar zaak als ze in haar brief suggereert, blijkt volgens Van den Boogaard wel uit het feit dat ze TNO wel opdracht heeft gegeven om aanvullend onderzoek te doen.

Reageer op dit artikel