nieuws

Steden wegens luchtvervuiling voor de rechter

bouwbreed

den haag – Milieudefensie gaat als eerste in Nederland gemeenten voor de rechter slepen voor “fikse overschrijdingen” van de Europese normen voor luchtkwaliteit. Zeker tien steden worden voor de bestuursrechter gedaagd voor het uitblijven van maatregelen tegen luchtvervuiling.

Naar verwachting zal Den Haag als eerste stad voor de rechter moeten verschijnen. De gemeente scoort met twee straten erg hoog op de lijst steden met vervuilde lucht. De straten komen voor op de lijst van het onderzoeksinstituut RIVM, dat op verschillende plaatsen in het land metingen verricht naar de overschrijding van de Europese normen voor de uitstoot van fijn stof. Op ruim eenderde van deze plaatsen was de lucht vorig jaar te zwaar vervuild met fijn stof, vooral roet afkomstig van dieselmotoren.

De Haagse Veerkaden zijn de vuilste straten, de luchtverovervuiling is op jaarbasis ruim twee keer zo groot als volgens de Europese norm is toegestaan. Ook op Genovevelaan in Eindhoven, de omgeving van de A2 in Breukelen en de Graafseweg in Nijmegen worden de normen fors overschreden.

De nieuwe Europese normen voor de luchtkwaliteit zijn sinds begin dit jaar van kracht. Milieudefensie grijpt de nieuwe regels uit het zogeheten Besluit luchtkwaliteit aan om op diverse fronten campagne te voeren voor “het recht op schone lucht”. Volgens Milieudefensie heeft Nederland binnen Europa de vuilste lucht. Elk jaar overlijden er vijfduizend mensen vroegtijdig door te hoge concentraties fijn stof in de lucht.

Milieudefensie heeft op basis van de nieuwe Europese normen bij het Rijk inmiddels diverse maatregelen bepleit om de luchtvervuiling tegen te gaan. Zo is de organisatie voor een verlaging van de maximum snelheid op “stadssnelwegen” naar 80 kilometer per uur en een verplicht roetfilter voor dieselvoertuigen.

Met het Besluit luchtkwaliteit in de hand hoopt de organisatie ook plannen voor de aanleg van de A4 Midden-Delfland, de Tweede Coentunnel en nieuwe banen voor Schiphol tegen te houden.

Milieudefensie wil de rechtszaken tegen �vuile� gemeenten waar mogelijk aanspannen met bewonersgroeperingen. Los van de lobby-organisatie heeft een groep inwoners van Utrecht vorige week zelf de Domstad gedagvaard wegens luchtvervuiling.

Milieudefensie is optimistisch over zijn eerste zaak die bij de Raad van State terecht zal komen. Reden voor het optimisme is dat de Raad van State sinds september vorig jaar tientallen (bouw)plannen heeft vernietigd op basis van het Besluit luchtkwaliteit. Hierbij ging het steeds om nieuwe projecten en niet om bestaande situaties.

Staatssecretaris Van Geel (milieu) werkt ondertussen aan een soepeler regeling voor de luchtkwaliteitsnormen. Bouwend Nederland heeft onlangs nog op spoed met deze regeling aangedrongen omdat veel bouwplannen nu vastlopen op de huidige strenge normen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels