nieuws

SER: helft arboregels kan worden geschrapt

bouwbreed

den haag – De SER verwerpt het kabinetsvoorstel om de arboregels in grote en kleine risicos in te delen. Dit neemt niet weg dat de helft van de regels geschrapt kan worden, zo blijkt uit een ontwerp-advies.

Het schrappen van overbodige regels moet het bedrijfsleven tientallen miljoenen euro�s aan besparingen opleveren. Ondernemers klagen al tientallen jaren over het steeds grotere aantal arboregels dat soms ook nog tegenstrijdig is.

Net als het kabinet vindt de SER het een goed idee om werkgevers die zich niet aan de regels houden, publiekelijk aan de schandpaal te nagelen. Als werkgevers in de toekomst grof in de fout gaan, zal de Arbeidsinspectie op basis van eerder bekendgemaakte kabinetsplannen veel hogere boetes opleggen.

In het advies staat dat de werkgevers en werknemers meer ruimte krijgen om zelf verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden te zijn. De overheid moet zich richten op het bestrijden van ernstige risico�s op de werkvloer en zich niet bezighouden met zaken als “de kantoorinrichting en het instellen van de bureauhoogte”, zoals onderhandelaar M. van Mierlo van het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) het uitdrukt.

De onderhandelaars in de SER maken duidelijk dat ze het unaniem eens zijn over de reeks voorstellen om de Arbo-wet te hervormen. “Rond de zomer moet ons advies definitief klaar kunnen zijn”, zegt Van Mierlo. FNV-onderhandelaar T. Heerts stelt dat het SER-plan een voorbeeld kan zijn voor andere Europese landen.

De SER onderschrijft een aantal voornemens van het kabinet, maar is ook kritisch. De kabinetsvoorstellen voor een nieuwe indeling met hoge en lage arborisico�s en een kleinere rol voor de overheid als wetgever en wetshandhaver is volgens de SER geen goed idee. De FNV hecht hieraan een groot belang. De vakcentrale vindt de plannen van het kabinet met de arboregels, “ongenuanceerd” en krijgt daarin nu steun van de SER-partners.

Reageer op dit artikel