nieuws

Sanitairmeubels alle afsluitbaar

bouwbreed Premium

Een toiletpot is zo ongeveer het enige sanitairmeubel dat vrijwel altijd is voorzien van een scharnierend afdekdeel. Maar waarom zou een wastafel of een ligbad ook geen functionele deksel kunnen krijgen?

AANHEF_SUB:octrooi

nummer: 1022839

houder: R.Roijter

uitvinder: R.Roijter

De keuze aan modern vormgegeven sanitair lijkt bijna onbeperkt: ligbaden, wc-potten, douchecabines, wastafels en bijbehorende kranen te kust en te keur. Toch kunnen sommige mensen hun ideale toiletpot niet vinden in de ruimgesorteerde toonzalen. Robbert Roijter heeft een nog fundamenteler probleem, want hij vindt van de verkrijgbare �sanitairmeubels� of �sanitaire eenheden� over de hele lijn “het uiterlijk vaak minder aantrekkelijk door de vereiste van bruikbaarheid en functionaliteit”. Kort gezegd: je kunt aan het verkrijgbare sanitair te goed zien waarvoor het dient. Tsja.

De uitvinder loste dit vormgevingsprobleem naar zijn idee afdoende op door het toevoegen van een multifunctioneel afdekdeel dat “beoogt een sanitaire eenheid met een aantrekkelijk uiterlijk dat niet afdoet aan de bruikbaarheid van de sanitaire eenheid”. Want het moet natuurlijk allemaal wel functioneel blijven.

Elke �Roijter-sanitaireenheid� omvat een blokvormig basisdeel met twee afdekdelen die de �open� bovenzijde bedekken. Deze afdekdelen zijn scharnierbaar bevestigd aan het basisdeel en net als bij een traditionele toiletdeksel worden ze weggeklapt bij gebruik van het betreffende sanitair. Alleen komen de deksels niet schuin omhoog te staan, maar zijn de scharnieren zodanig uitgevoerd dat de weggeklapte afdekdelen horizontaal naast het open basisdeel komen te zitten. De octrooitekst vermeldt dat “het afdekdeel tijdens het bewegen een in hoofdzaak translerende beweging uitvoert. Daarbij roteert het afdekdeel niet, maar blijft het tijdens de beweging steeds in dezelfde stand. Voorwerpen die op het deksel liggen, kunnen tijdens het bewegen blijven liggen.”

De scharnieren lijken wel wat op die van een traditionele metalen gereedschapskist, waarvan de bovenste bakjes tijdens het openen inderdaad in dezelfde stand blijven. Die bakjes komen dan ook een beetje naast de basisbak van de kist te zitten, maar niet zo mooi als de afdekdelen bij het �Roijter-sanitair�. En ook zonder de optionele gasveren waarmee het gewicht van het afdekdeel kan worden uitgebalanceerd.

Volgens de uitvinder kunnen de naar opzij wegklappende afdekdelen worden gebruikt om voorwerpen op te leggen, bijvoorbeeld zeep of een handdoek. Aan de onderzijde kunnen ze uitsparingen hebben voor het omvatten van een kraan of een zeepbakje. En ze kunnen zijn voorzien van afsluitbare opbergruimten. Helaas is Roijter niet traceerbaar bij Gouden Gids of KPN en daardoor blijft de commerciële stand van zaken een raadsel.

Deze vinding lijkt zeer geschikt voor hotels: als je een kamer zonder bad wilt, kan de uitbater het aanwezige bad op slot doen en zo meteen de ingebouwde minibar veiligstellen. Maar ook thuis ideaal: een wc-pot met een ingebouwde reservevoorraad wc-papier, en een wastafel met altijd het juiste reserve kraanleertje bij de hand. Of wat dacht u van een vermomd bad in de woonkamer.

Een ruimte is voorzien van een bad (1) watercloset (2) en een wastafel (3), elk bestaande uit een basisdeel (4) en twee afdekdelen (5,6). Het basisdeel is bevestigd aan vloer of wand en vormt het functionele deel van de betreffende sanitaire eenheid. De verbindingsmiddelen tussen de delen zijn weggewerkt aan de binnenzijden van de combinaties.

De (niet zichtbare) verbindingsmiddelen tussen het basisdeel (1) en de afdekdelen (2,3) omvatten twee staafvormige armen (4,5) die aan elk uiteinde scharnierbaar zijn verbonden met een bevestigingsbeugel (6). Van deze beugel zit een deel (7,8 ) aan tegen het basis- en de afdekdelen. Een andere deel (9) blijft op enige afstand en maakt zo een translerende beweging mogelijk.

Reageer op dit artikel