nieuws

Roemenië bereidt zich voor op EU

bouwbreed Premium

boekarest – De Roemeense vakbeweging is zich hard aan het voorbereiden op toetreding van het land tot de Europese Unie in 2007. Vorige week zaterdag liep een delegatie nog mee met een demonstratie in Brussel tegen de nieuwe Dienstenrichtlijn.

De Roemeense bouw blijkt vanuit werknemersoogpunt opmerkelijk veel problemen te hebben die ook in Nederland bestaan. Winterwerkloosheid, grensarbeid, vakantierechten, het zijn allemaal vraagstukken die op een antwoord wachten, vertelt vice-voorzitter Ramona Veleanu van de vakbondsfederatie Familia. Op zich is de bond niet tegen de Dienstenrichtlijn, maar is er wel een open oog voor de problemen die het woonlandbeginsel met zich mee kan brengen. In combinatie met een voorgenomen wijziging van de Arbeidswet in Roemenië vreest Veleanu alleen maar een achteruitgang in de arbeidsvoorwaarden in plaats van een sprong voorwaarts die iedereen verwacht van lidmaatschap van de Europese Unie. “Ondernemers in Roemenië willen een flexibeler arbeidsmarkt en uitbreiding van de arbeidstijd”, meent Veleanu.

Verkiezingen

Ook in de weekeinden zou er volgens haar gewerkt moeten kunnen worden zonder dat gevraagd wordt aan werknemers of die dat wel willen. “Daar staat dan weinig tot niets tegenover. Dat is de wijziging van de Arbeidswet die door de regering overigens is aangehouden in verband met de komende verkiezingen. De Dienstenrichtlijn zal de verslechterende effecten van de Arbeidswet alleen maar versterken.”

Het probleem rond winterwerkloosheid heeft de bond inmiddels grotendeels opgelost.

De manier waarop lijkt verrassend veel op het jaarmodel zoals in de gww-sector wordt gehanteerd. In plaats van overuren en reisuren sparen, wordt in Roemenië met echt geld gewekt. Een sociaal fonds bouwnijverheid int gelden van werkgevers en werknemers. In onwerkbare periodes krijgen werknemers daaruit betaald.

“Het is een puur privaat fonds zonder enige inmenging van de staat. Grote voordeel voor de werknemers is dat zij in onwerkbare periodes niet ontslagen worden. Daar staat tegenover dat zij in die tijd wel beschikbaar moeten zijn voor hun werknemer, bijvoorbeeld voor onderhoud aan materieel of om een werf op te ruimen” vertelt Veleanu. Soortgelijke fondsen wil de bond opzetten voor vakantierechten, veiligheid en gezondheid en pensioenen. “Wij hebben in veel landen gekeken, dus is het niet verwonderlijk dat de vormgeving herkenbaar is.”

Familia kijkt daarnaast ook over de grens. Zo werken er heel wat Roemeense bouwvakkers in Italië. Om sociale dumping tegen te gaan wordt samengewerkt met de Italiaanse zusterbond. “Wij geven lidmaatschapskaarten uit. Met die kaart zijn werknemers die in Italië werken verzekerd van steun van de Italiaanse bond. Een soortgelijke samenwerking zoeken we nu met de Oekraïne. Vanaf 2007 zijn wij een onderdeel van de oostgrens van de EU. We verwachten dan Oekraïense bouwvakkers hier. Met die samenwerking proberen we sociale dumping te voorkomen.”

Reageer op dit artikel