nieuws

Rijksmuseum kruist de degens over fietstunnel

bouwbreed Premium

amsterdam – Het Rijksmuseum had er zelfs architect Antonio Cruz uit Spanje voor laten overvliegen: de publieksavond over de omstreden fietspassage onder het museum. Met de steun van Cruz en rijksbouwmeester Mels Crouwel wilde het museum het nog eens duidelijk maken aan de honderden bewoners uit Amsterdam-Zuid die dinsdagavond bijeenkwamen in het Hilton hotel: de nieuwe hoofdentree moet in 2008 in de onderdoorgang komen, en dan is er nog genoeg ruimte voor fietsers en voetgangers.

“Onzin”, noemde Crouwel alle ophef over de onderdoorgang, een opmerking waar hij al snel zijn excuses voor aanbood. “Dit is een fantastisch plan, dat niet verloren mag gaan. Het is helemaal niet nodig zo lang over deze oplossing te praten.” Alternatieven om de nieuwe hoofdingang elders te realiseren, zijn er volgens hem niet. “We hebben alle andere ontwerpen al bekeken, en die zijn vele malen slechter.”

De rijksbouwmeester had nog niet eerder meegemaakt dat een gemeente een bouwplan zo gedetailleerd heeft bekeken. “Er worden heel veel dingen bijgehaald.” Maar ook tijdens deze discussieavond kwam het �nationale museum met internationale allure� geen stap dichter bij het stadsdeel Amsterdam Oud-Zuid, die een maand geleden een streep zette door het plan de nieuwe entree midden in de onderdoorgang te realiseren. “Fietsers in het midden, voetgangers aan de zijkant”, benadrukte stedenbouwkundige Maurits de Hoog namens de gemeente nog eens.

De ophef over de fietstunnel hoort bij de stad Amsterdam, zei president-directeur Ronald de Leeuw van het Rijksmuseum. “We zouden niet het nationale museum zijn als het u onverschillig liet. Maar we hebben uiteindelijk gekozen voor een architect die wél rekening hield met fietsers.”

Voor het Comité Red de Onderdoorgang, een coalitie van de Fietsersbond en buurtbewoners, staat het vast: het museum moet afzien van een ingang midden in de passage. Het is te gevaarlijk, fietsers botsen tegen voetgangers, en de voetpaden zijn te smal, vertelde het comité tegen een bij tijd en wijle rumoerige zaal.

Verrekte goed

Een bewoner van 82 jaar die al 82 jaar in de buurt woont, kon het allemaal niet snel genoeg gaan. “Het Rijksmuseum heeft een verrekte goed plan. Hou de zaak niet langer op”, zei hij, wat leidde tot een luidkeels boegeroep van de aanwezigen. “Maak gewoon een deurtje naar de nieuwe entree in het souterrain onder het museum”, zei een ander. “Mensen gaan niet naar een museum voor de mooie ingang, maar voor de schilderijen.” Eind mei buigt de stadsdeelraad van Amsterdam Oud-Zuid zich over de onderdoorgang van het Rijks. (anp)

Reageer op dit artikel