nieuws

Rijk bespaart eenvijfde kosten gebouw via pps

bouwbreed

den haag – Het Rijk verwacht tot 18 procent te besparen door vier rijksgebouwen aan te besteden via een publiek private samenwerking (pps). Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met de contractvorm en de bijbehorende begroting van bijna 300 miljoen euro. Traditionele aanbesteding was ongeveer 50 miljoen euro duurder uitgevallen. Het gaat om een nieuw belastingkantoor […]

den haag – Het Rijk verwacht tot 18 procent te besparen door vier rijksgebouwen aan te besteden via een publiek private samenwerking (pps). Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met de contractvorm en de bijbehorende begroting van bijna 300 miljoen euro. Traditionele aanbesteding was ongeveer 50 miljoen euro duurder uitgevallen.

Het gaat om een nieuw belastingkantoor in Doetinchem, nieuwbouw en renovatie van de rechtbank in Zwolle, nieuwbouw van het uitzetcentrum op Rotterdam Airport en een nog te bouwen gevangenis. De eerste drie projecten zullen in 2006 worden aanbesteed. De procedure rond de gevangenis zal pas daarna van start gaan.

De vier werken zijn gekozen uit acht geplande nieuwbouw- en renovatieprojecten van de Rijksgebouwendienst. Voor de geselecteerde projecten verwacht de Rijksgebouwendienst tussen de 10 en 18 procent te besparen door met integrale contracten te werken.

Naast ontwerp en bouw maken ook financiering, onderhoud en ondersteunende diensten deel uit van de overeenkomst. Het Rijk wil vaker kiezen voor innovatieve contracten waarbij meer wordt samengewerkt met private partijen. Verder heeft het kabinet besloten investeringen boven de 25 miljoen euro in rijksgebouwen altijd te onderwerpen aan een onderzoek op geschiktheid voor pps.

Reageer op dit artikel