nieuws

Raad van State: Overheid niet alert op Europa

bouwbreed

den haag – De Nederlandse overheid is volgens de Raad van State niet alert genoeg als er in Brussel wetgeving voor bijvoorbeeld luchtkwaliteit of water wordt gemaakt. “Den Haag” kijkt in Brussel niet goed en te laat naar de specifieke consequenties van nieuwe normen voor Nederland. Als het dan misgaat wordt Brussel ten onrechte als schuldige aangewezen.

Dat was gisteren de boodschap van vice-voorzitter H. Tjeenk Willink van de Raad van State bij de presentatie van het jaarverslag. Zowel Tjeenk Willink als de voorzitter van de afdeling bestuursrechtspraak, voormalig justitieminister E. Hirsch Ballin, stond uitgebreid stil bij de problemen die Nederland heeft met de Europese wetgeving, onder meer op het terrein van de luchtkwaliteit.

Tjeenk Willink en Hirsch Ballin maakten duidelijk dat de Nederland overheid zich in hun ogen onvoldoende bewust is van de impact van de Europese wetgeving. Volgens de Raad van State zou Nederland zich in Brussel veel intensiever met de totstandkoming van die wetgeving moeten bezighouden. “Het gaat erom of je alert genoeg bent als in Brussel de norm wordt vastgesteld. Als je dan niet goed naar de specifieke consequenties voor Nederland kijkt, moet je later niet gaan klagen”, aldus Tjeenk Willink.

Hij wees erop dat 60 procent van de Nederlandse wetgeving tegenwoordig wordt beïnvloed door Brussel. “De wetgeving start in Brussel en eindigt in het Nederlandse staatsblad.” Hirsch Ballin sprak van een paradox: “Hoe intensiever het Europese beleid, hoe meer het Nederlandse parlement zich daar zelf mee moet bezighouden.”

In het jaarverslag verwerpt de Raad van State de kritiek dat de afdeling bestuursrechtspraak de (Europese) wetgeving te strikt interpreteert, ten gunste van het milieu en ten koste van overheidsbeleid. “Het is niet onze taak beleid af te keuren of goed te keuren; onze enige maatstaf is het recht en dat is steeds vaker het recht van de Europese Unie”, aldus Hirsch Ballin.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels