nieuws

Premie vroegpensioen moet omhoog

bouwbreed

nijkerk – De premies voor het vroegpensioen moeten omhoog met ongeveer 3 procent van de loonsom, willen bouwvakkers ook in de toekomst met 60 jaar kunnen stoppen met werken. Dat heeft vice-voorzitter J. Kerstens van vakbond FNV Bouw gezegd op basis van berekeningen van Bpf Bouw.

De regeling om eerder te stoppen met werken moet ingrijpend worden veranderd door nieuwe regels uit Den Haag. Het kabinet schaft het belastingvrij sparen voor prepensioen af. Wel mogen werknemers in het vervolg tot 100 procent fiscaal gunstig opzij zetten voor het �gewone� pensioen. Een deel van dat extra geld mogen zij weer gebruiken om eerder dan op hun 65ste te stoppen met werken.

Volgens Kerstens kunnen werknemers door deze mogelijkheid met 61 jaar en twee maanden met vroegpensioen. Om bouwvakkers toch op hun 60ste te laten stoppen met werken, wil de vakbond de zogeheten levensloopregeling inzetten. Met deze nieuwe regeling mogen werknemers belastingvrij sparen voor tussentijds verlof.

De discussie over het vroegpensioen is een van de hete hangijzers in het vastgelopen cao-overleg tussen de bonden en de werkgevers in de bouw. FNV Bouw wil dat de 3 procent van de loonsom die de gecompliceerde constructie voor vroegpensioen extra kost, gelijk verdelen over de werknemers en de bouwbedrijven. Voor de huidige, resterende premie voor vroegpensioen moet de verhouding van tweederde door de werkgever en eenderde door de werknemer overeind blijven, zegt Kerstens.

Uit een onderzoek van FNV Bouw onder zeshonderd bouwvakkers blijkt dat 90 procent van de werknemers het vroegpensioen van groot belang acht. Volgens de bond geldt dat ook voor jongere werknemers. Het blijkt zelfs het belangrijkste punt in de cao-onderhandelingen. Uit het onderzoek komt naar voren dat ongeveer 40 procent van de werknemers in de bouw bereid is het werk neer te leggen om de eisen van de bonden kracht bij te zetten. Ongeveer 30 procent ziet meer in protestbijeenkomsten om hun stem te laten horen.

Reageer op dit artikel