nieuws

Parkeergarage geen stiefkind van ontwerpers meer

bouwbreed

bussum – Het besef is ontstaan dat de parkeergarage als gebouw toe is aan een gedaantewisseling. In het boek Parkeren op niveau worden daarvan actuele en aansprekende voorbeelden gegeven.

Parkeergarages zijn lange tijd het stiefkind geweest bij het ontwerpen van gebouwen. Die tijd is voorbij, vinden Floortje Louter en Ed van Savooyen, de samenstellers van het bijna 260 pagina�s dikke boek. “De auto is één van de weinige objecten die in de architectuur een status heeft bereikt die gelijkwaardig is aan die van de mens. Voor auto�s zijn er haast net zoveel voorzieningen als voor onszelf”, aldus Louter. Van showroom via tankstation, wasserette en garage tot aan het autokerkhof.

“Verwonderlijk toch dat �de woning� van een object met een zo bevoorrechte positie lange tijd zo�n ondergeschoven kindje is gebleven”, zo voegt ze er terecht aan toe.

In het boek passeren ruim twintig actuele Nederlandse parkeergarages de revue, onderscheiden naar hun boven- of ondergronds ligging en naar het feit of ze geheel los staan of onderdeel zijn van een gebouwencomplex. Naar de toekomst gezien gaat de laatste categorie het helemaal maken. De auteurs: “De idee van functiescheiding, en dus ook van parkeren in aparte parkeergebouwen, is allang achterhaald. Integratie is het nieuwe toverwoord.”

Omdat automobilisten steeds dichter bij hun einddoel willen parkeren, hebben parkeergarages volgens de boeksamenstellers een leidende in plaats van een dienende rol gekregen bij het ontstaan van complexe bouwvormen: “Het evoluerende gebouwtype blijkt de katalysator in het laten vervagen van grenzen tussen beneden en boven.”

De door bureau OMA van Rem Koolhaas bedachte �onderwereld� voor het stadshart van Almere is daarvan het meest symbiotische voorbeeld. Door een verhoogd maaiveld te creëren wordt de auto daar op maaiveldniveau toch schijnbaar ondergronds geparkeerd. Belangrijk uitgangspunt in het onderwereld-ontwerp was dan ook, dat de auto een volwaardige plaats in het centrum van Almere zou krijgen.

�Parkeren op niveau, de Parkeergarage als ontwerpopgave�, is een uitgave van Thoth uit Bussum, met veel kleurenfoto�s. Het boek kost 39,90 euro. ISBN 90 6868 389 6.

Reageer op dit artikel