nieuws

Ouderen horen in het hart van de wijk thuis

bouwbreed

rijswijk – Het idee is geboren uit maatschappelijke interesse en persoonlijke ervaring. In plaats van ouderen weg te stoppen in verpleeghuizen aan de rand van de stad heeft architect Rob Hilz een plan gemaakt waardoor ouderen midden in de samenleving kunnen blijven. “Ik denk dat dit echt het ei van Columbus is.”

Ook R. Hilz heeft ouders op leeftijd en denkt steeds vaker na over hoe ouderen willen en zouden moeten kunnen leven. “Niemand wil zijn dagen slijten in het groen aan de rand van een stad met alleen maar uitzicht op eeuwige rust,” zegt de architect van het Rijswijkse kantoor Lab-Da. Vandaar dat Hilz een proefproject maakte dat een oplossing kan bieden voor het vergroten van het welzijn van ouderen en het verminderen van de behoefte aan zorg.

“De situatie wordt steeds schrijnender,” stelt Hilz. “Door de enorme welvaart en toegenomen mobiliteit is de samenleving verweesd. Ouderen vereenzamen, hebben steeds meer zorg nodig. Dat wordt een gigantisch probleem, niet alleen financieel. Verder denkt men in dit land te veel in instituten en te weinig integraal. Men ziet te weinig hoe zaken in elkaar grijpen.”

Voor zijn plan heeft Hilz zich grondig verdiept in de materie. Daarvoor sprak hij onder andere met ouderen.

“Toen hoorde ik wat ik uit eigen ervaring al wist: mensen willen niet meer weggestopt worden in verpleeghuizen. Maar de politiek en de instituties denken nog te veel in termen van zorg en te weinig aan welzijn. Het uitgangspunt voor dit plan is de kwaliteit van leven. Niet het door de overheid gegarandeerde minimum aan zorg.”

Hilz situeerde zijn �Integrale woon-zorg-winkelcentrum� in de stad van zijn ouders: Parkstad Limburg, het voormalige Heerlen. Daar ontwierp hij een appartementencomplex van vier lagen met 70 woningen in het centrum van een naoorlogse woonwijk. Op de begane grond van het complex is een overdekt plein gesitueerd waaraan een supermarkt, een postkantoor, een apotheek, een beautysalon en een huisartsenpraktijk liggen. Op de eerste verdieping liggen hobby- en activiteitenruimtes aan een flinke binnentuin. De woningen hebben allen communicatie- en alarmapparatuur en er is een directe liftverbinding van de huizen naar het zorgcentrum. “Het idee is niet helemaal nieuw,” geeft Hilz toe. “Wel nieuw is dat dit complex echt in het hart van de wijk ligt en dat het door die ligging ook andere wijkbewoners trekt. Ouderen hebben dan alles binnen handbereik en blijven integraal onderdeel van de wijk. Ze behouden hun sociale netwerk.” Weliswaar is het idee van Hilz nog slechts een concept, woningcorporaties en gemeenten hebben al enthousiast gereageerd.

De voordelen van een dergelijk complex zijn volgens Hilz dan ook evident. “Ouderen kunnen langer actief blijven, ze worden niet weggestopt, ze blijven zelfstandig en zelfredzaam. Allemaal zaken die uiteindelijk de kosten voor de gezondheidszorg kunnen drukken. In de afgelopen jaren zie je dat veel voorzieningen uit buurten verdwenen zijn. Uit efficiency-overwegingen zijn postkantoren en banken gesloten en bushaltes opgeheven. Uiteindelijk komen die besparingen via een achterdeur weer terug op het bordje van de samenleving omdat de kosten voor zorg veel hoger worden. Zorg wordt steeds vaker gezien als een luxe en wordt daardoor duur. Terwijl het een integraal onderdeel van een wijk zou moeten zijn. Als voorzieningen er zijn worden ouderen ook niet behoeftig.”

Buurtcentra

Onderdeel van Hilz� plan zijn twee tot drie kleinere buurtcentra die als een satelliet bij het centrumcomplex horen. “Zodat mensen kennis kunnen maken met het concept.”

Hilz ziet zijn proefproject als een knipoog naar de jaren vijftig. “Zonder daar naar terug te willen overigens. Maar er was toen, veel meer dan nu, een vangnet doordat de samenleving anders in elkaar stak.”

In integraal woon-zorg-winkelcentrum van Hilz behouden senioren hun sociale netwerk

Reageer op dit artikel