nieuws

Opbrengst van bouwleges stijgt met 10,6 procent

bouwbreed

voorburg – De gemeenten hebben vorig jaar 10,6 procent meer aan bouwleges binnengehaald dan in 2003. De opbrengsten stegen van 342 naar 379 miljoen euro. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Uit een analyse van de begrotingen haalt het CBS dat de gemeentelijke heffingen in 2004 gemiddeld 4,9 procent zijn toegenomen. De stijging is de laagste sinds 1987. De gemeenten incasseren bij burgers en bedrijfsleven 7,3 miljard euro.

Grootste bron van belastinginkomsten betreft de onroerendezaakbelasting (ozb) van zakelijke gerechtigden, vorig jaar goed voor 1,9 miljard euro. De opbrengst steeg 4,2 procent ten opzichte van 2003. De ozb van gebruikers bracht nogmaals 1,5 miljard in het laatje, 3,7 procent meer dan in 2003.

Tot de grote stijgers behoren naast de bouwleges de rioolrechten en de parkeerbelasting. De opbrengsten uit de riolen stegen met 8,1 procent tot 923 miljoen euro. De groei hangt samen met zowel de hogere kosten van riolering als het streven een groter deel van de kosten via rioolrechten in rekening te brengen. In enkele gemeenten werd bovendien opnieuw het rioolrecht ingevoerd.

De parkeerduimschroeven werden vorig jaar met 8,1 procent aangedraaid tot 403 miljoen euro. De geldstroom uit de precariobelasting steeg met 19,4 procent tot 75 miljoen.

De heffingen op afvalstoffen en reinigingsrechten kenden vorig jaar een opbrengststijging van 2,6 procent. De afdrachten gaven de gemeenten een financiële armslag van 1,6 miljard euro.

De gemeenten trekken in 2005 evenals vorig jaar 6,4 miljard euro uit voor ruimtelijke ordening en volkshuisvesting. De uitgaven voor de post verkeer, vervoer en waterstaat stabiliseert zich op 4,1 miljard euro.

Reageer op dit artikel