nieuws

NMa zal in b&u 800 bedrijven beboeten

bouwbreed

den haag – De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) zal uiteindelijk tussen de duizend en tweeduizend bouwbedrijven beboeten. In de b&u-sector kunnen 800 bedrijven een veroordeling verwachten, denkt minister Brinkhorst.

De minister bestreed tijdens een debat in de Tweede Kamer het beeld dat slechts een handjevol bedrijven wordt aangepakt in de afwikkeling van de bouwfraudeaffaire. Volgens Brinkhorst realiseren deze bedrijven namelijk meer dan de helft van de omzet in de hele bouw. De NMa heeft op basis van 110 vrijwillige meldingen in de gww-sector bij bijna 400 bedrijven overtredingen geconstateerd. Inmiddels zijn 345 wegenbouwers beboet.

In de burgerlijke en utiliteitsbouw hebben 200 bedrijven hun schaduwadministratie bij de NMa ingeleverd. Volgens Brinkhorst bevat het materiaal zoveel gegevens dat kan worden gerekend met een factor vier voor het aantal te beboeten ondernemingen. Eenzelfde factor zal gelden voor de installatiebranche, waar ongeveer honderd bedrijven zich vrijwillig hebben gemeld.

De NMa moet nog wel overtredingen bewijzen, maar Brinkhorst verwacht dat in totaal duizend tot tweeduizend bedrijven met het sanctieproces te maken krijgen.

In de gww-sector zijn nu bijna alle uitspraken achter de rug. In deze sector viel het boetebedrag, zoals eerder gemeld, lager uit dan eerder aangekondigd (100 in plaats van 135 miljoen). Volgens Brinkhorst was de NMa simpelweg vergeten mee te tellen dat niet alleen een holding, maar ook dochterbedrijven recht hebben op clementiekorting.

Het merendeel van de wegenbouwers heeft gekozen voor de versnelde procedure om zo in aanmerking te komen voor een extra korting van 15 procent. Van de 100 miljoen euro boete was al 63 miljoen euro ontvangen. Het is de vraag of bij de komende boeterondes de afhandeling ook snel zal gaan, als de schikking definitief afketst. De sector wil graag schikken, maar niet tegen elke prijs, is het standpunt.

Bovendien had de NMa de bouwers 10 procent extra korting in het vooruitzicht gesteld bij een overeenkomst tussen de sector en de gedupeerde opdrachtgevers. Onderhandelaar T. Nelissen van Bouwend Nederland liet na het kamerdebat weten dat bouwers niet zo snel meer zullen meewerken als de schikking afketst, omdat dan geen sprake meer zal zijn van een snelle streep onder de affaire. De uiteindelijke betaling van de NMa-boetes is jaren uit te stellen via beroepsmogelijkheden.

Bij de branchevereniging bestaat de vrees dat de sector de boetes zal aanvechten als de komende jaren wordt gesteggeld over de schadeclaims via civiele procedures. Het was tot nu toe altijd gebruikelijk uitspraken van de kartelpolitie zoveel mogelijk aan te vechten. Al die bezwaarprocedures lopen nog.

Reageer op dit artikel