nieuws

Nieuw plan voor Wieringerrandmeer biedt perspectief

bouwbreed

haarlem – De kans dat tussen de gemeenten Wieringen en Wieringermeer alsnog een Wieringerrandmeer komt, is een stuk groter geworden.

Het projectbureau Wieringerrandmeer presenteerde gisteren in het provinciehuis van Haarlem een vernieuwd plan voor het meer in de kop van Noord-Holland. De ontwikkelingscombinatie Lago Wirense, bestaande uit Volker Wessels Vastgoed, Boskalis en Witteveen+Bos, is aangewezen om de plannen uit te voeren.

Het plan voorziet in een meer, dat in de nieuwe opzet verbonden is met zowel het Amstelmeer als het IJsselmeer. Een ander verschil is de situering van de geplande woningen. Deze zijn meer naar het westen verschoven om het uitzicht vanaf Wieringen te waarborgen. Rondom het nieuwe meer moeten uiteindelijk 1850 woningen komen. Eind vorig jaar werd het oorspronkelijke plan door de gemeenteraad van Wieringen verworpen. Deze vond dat er te veel onzekerheden waren. Na tussenkomst van de provincie gingen alle partijen weer om tafel om een plan te maken dat voor iedereen acceptabel is. “Dat denken we nu te hebben”, aldus een woordvoerder. “Eind mei moet duidelijk zijn of de gemeenteraden en Provinciale Staten akkoord gaan met het voorliggende plan. Zo niet, dan is de kans erg groot dat het Wieringerrandmeer definitief van de baan is.”

Als de gemeenten en provincie akkoord gaan, wordt eerst nog een integrale effectrapportage gemaakt. De uitvoering van het plan verloopt vervolgens in fasen, waarbij in 2020 het randmeer klaar moet zijn.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels