nieuws

Lente brengt vaart in verkoop van woningen

bouwbreed

apeldoorn – Het aantal verkochte woningen is in maart ten opzichte van de voorgaande maand met 12,8 procent gestegen tot 15.751. Dat blijkt uit registraties van het Kadaster.

Vergeleken met maart vorig jaar verbeterde de vraag op de woningmarkt 0,8 procent. Opvallend is de terugslag bij appartementen en vrijstaande woningen. Appartementen zijn 5,9 procent minder in de gratie dan in maart 2004. De verkoop van vrijstaande woningen daalde met 5,7 procent. Gemiddeld gingen de woningen afgelopen maand van de hand voor 217.110 euro.

De woningmarkt heeft verreweg de meeste dynamiek in Noord-Holland. In de provincie wisselden in maart 2612 woningen van eigenaar tegen prijzen die 10,8 procent boven het landelijk gemiddelde liggen. Het type twee-onder-een-kap bracht met een doorsneewaarde van 342.898 euro 7,5 procent meer op dan een jaar geleden. De prijs van vrijstaande woningen nam met 4,6 procent toe tot 436.504 euro. Appartementen werden – met een verkoopprijs van 190.090 euro – gemiddeld 1,4 procent minder waard.

Naast Noord-Holland kennen drie provincies koopsommen boven het landelijk gemiddelde. Inmiddels traditioneel de duurste regio is Utrecht . De huizen in deze provincie zijn – met even boven het kwart miljoen euro – 15,6 procent duurder dan landelijk. Noord-Brabant en Gelderland steken respectievelijk 10,7 en 7,2 procent boven het maaiveld uit. Zuid-Holland scoort 4,5 procent onder het algehele gemiddelde.

Wie op zoek is naar een goedkope woningen reist het beste af naar een van de drie noordelijke provincies. De in Groningen door het kadaster genoteerde doorsnee koopsom van 171.010 euro ligt 21,2 procent onder wat landelijk gebruikelijk is. Friesland en Drenthe bieden een prijsvoordeel van 20,5 en 16,1 procent. In buitenbeentje Zeeland liggen de prijzen 16,8 procent onder het nationale gemiddelde.

Zuid-Holland was in maart de provincie met de meeste transacties: 3482. Goede tweede is Noord-Holland (2612), voor Noord-Brabant (2273) en Overijssel (1042). In Zeeland wisselden amper 428 woningen van eigenaar, slechts overtroffen door Flevoland, waar 386 huizen nieuwe bewoners kregen. In de noordelijke provincies schommelde de verkoop tussen 483 (Drenthe) en 586 (Friesland).

De appartementen kregen in vrijwel alle provincies een behoorlijke tik. Het overaanbod leidde in Friesland tot een prijsdaling van 11,4 procent. De appartementen in Drenthe en Zuid-Holland werden 10,7 procent en 5,7 procent goedkoper. Dat de verkoop van appartementen een nauwe relatie heeft met de geboden kwaliteit bewijzen Flevoland en Groningen waar de koopsom steeg met 14,8 en 10,7 procent.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels