nieuws

Langste betonpomp in gebruik

bouwbreed

DEN BOSCH – De Brabantse betonpompverhuurder Van Antwerpen heeft de – tot nu toe – langste betonpomp van Nederland in gebruik genomen.

Het splinternieuwe gevaarte met een mast van 58 meter is vrijdag ingezet voor het storten van de vloer van een zuiveringsinstallatie in Eindhoven.

De pomp van de Duitse fabrikant Schwing met een hydrauliekdruk van 350 bar en een betondruk van 85 bar is in staat om maximaal 164 kuub beton per uur uit te spuwen.

De pomp is gebouwd op een vijfassig chassis van Mercedes met twee stuurassen, een aangepaste cabine en onder meer aanpassingen aan de aandrijving. De fabrikant heeft vooral zijn best gedaan onder het toegestane maximum gewicht van 50 ton te blijven. Dat is op het nippertje gelukt, onder meer door het toepassen van gewichtbesparende materialen.

“De machine heeft alle opties”, zegt H. van Antwerpen, “Om een voorbeeld te noemen: we kunnen de gevouwen mast een meter omhoog brengen als de cabine naar voren moet kantelen om te openen. Dat kan nodig zijn als de motor uitvalt. Misschien is het nooit nodig, maar je weet maar nooit. Zo zit de machine vol met slimmigheidjes. Heel bijzonder zijn ook de voorste stempels. Die zijn gebogen. Schwing heeft dat gepatenteerd. Nu is een kleine 9 meter aan ruimte nodig, voor de achterste, rechte stempels is dat ruim 12 meter.”

Van Antwerpen heeft nu negentien mobiele betonpompen. De twintigste is inmiddels besteld. Het bedrijf is in een kleine twintig jaar naar de huidige omvang gegroeid.

Reageer op dit artikel