nieuws

Kwaliteitssystemen vloeren en terrazzo in beweging

bouwbreed

ermelo – De afbouwbedrijven in de vloeren- en terrazzobranche hebben keuze uit drie kwaliteitssystemen. Het zijn een nog naamloos systeem voor de particuliere markt en een erkenningsregeling, of het Komo-certificaat voor de zakelijke markt. Alle drie hebben hun eigen voor- en nadelen.

Sinds het verdwijnen van de vestigingswet bestaat een erkenningsregeling. Volgens K. de Vos, voorzitter van ESA-Vloerkeur, is de kwaliteit van de bedrijven daardoor verbeterd, de zekerheid voor opdrachtgevers vergroot en de markt geordend. Hij sprak tijdens de Nationale Vloerendag van de Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven (NOA), hoofdsector vloeren en terrazzo.

De erkenningsregeling heeft zich bewezen, maar het is tijd voor verdieping van het kwaliteitsbeleid. De Vos noemt als nadeel van de huidige situatie dat opdrachtgevers over het algemeen te zware eisen stellen voor een bepaald gebruik.

Particuliere opdrachtgevers interesseren zich meestal niet of nauwelijks voor milieuplannen, uitvoerings- en beoordelingsrichtlijnen. Voor hen wordt in samenwerking met de Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond een kwaliteitssysteem voor particulieren in het leven geroepen. Het zou Afbouw Garant gaan heten, maar dat lijkt te veel op Bouw Garant en daarom wordt nu naar een andere naam gezocht. Elk lid van de NOA neemt automatisch deel aan dit kwaliteitssysteem. De systematische controle van het huidige systeem vervalt. Wat overblijft is een controle door het bedrijfschap bij geschillen. Het levert een advies op met een begeleidend karakter, beoordeeld wordt hoe een �nee� alsnog een �ja� kan worden. Voor het nieuwe systeem wordt een logo ontworpen.

Voor de zakelijke vloeren- en terrazzomarkt krijgen de bedrijven de keus uit het ESA-Vloerkeur en het Komo-certificaat voor de afbouw. Beide systemen kennen systematische controles door onafhankelijke certificatie-instellingen. De Komo-eisen zijn scherper geformuleerd en het karakter is sanctionerend, �nee� is �nee�.

“De keuze is aan de bedrijven, hoewel de opdrachtgevers mede bepalen”, aldus De Vos. “Maar zowel Bouwend Nederland als de SBK heeft een positieve verwachting van de houding van hoofdaannemers ten aanzien van kwaliteit.” Hij adviseert de vloerenbranche niet af te wachten, maar aan de slag te gaan met de krachtige kwaliteitsinstrumenten. “Vertel het aan de klanten, laat het weten in folders, op briefpapier en op de website.”

Volgens C. van der Steen van Technoconsult stellen de Europese normen voor vloeren veel meer eisen dan de bouw in Nederland gewend is. Voorbeeld vormen de voorschriften voor krasvastheid. De vloeren- en terrazzobranche moet zich daarop goed voorbereiden, teneinde problemen in de toekomst te voorkomen.

Het was de eerste Nationale Vloerendag. Hij ging gepaard met een kleine maar veelzijdige informatiemarkt. Volgens Gert van der Meulen van de NOA uit Veenendaal is het de bedoeling elk jaar een vloerendag te organiseren. Daarmee wil de NOA de betrokkenheid van de leden vergroten en een impuls geven aan kennis en kwaliteit.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels