nieuws

Keramische dakpannen worden steeds groter

bouwbreed Premium

schermbeck – De keramische dakpan is duur omdat de productiekosten hoog zijn. In de concurrentieslag met de veel goedkopere betonnen dakpan, worden keramische pannen daarom steeds groter. De Duitse producent Nelskamp zet in op een pan van 300 millimeter breed.

“De prijs per vierkante meter van een pannen dak wordt bepaald door de productiekosten en de verwerkingskosten”, doceert verkoopmanager H. Kock van Nelskamp. Betonnen pannen genoten daarom lange tijd de voorkeur van aannemers. Het product was goedkoop, kon in alle maten geleverd worden en hield daarmee de kosten zo laag mogelijk.

Zo�n tien jaar geleden domineerde de betonnen dakpan de markt. Tweederde van de dakpannenproductie werd destijds van dit materiaal gemaakt. Maar de markt van vandaag heeft een draai van 180 graden gemaakt waardoor de verhoudingen precies andersom liggen. “De dakpan is geen sluitpost meer. Architecten hebben er meer belangstelling voor en er wordt meer geld voor uitgetrokken”, licht Kock de omslag toe.

Prijsverschillen

Als de maten van de pannen gelijk zijn, dan is een dak met keramische pannen twee keer zo duur dan een dak met betonnen pannen. Met dergelijke prijsverschillen is het moeilijk om een scherpe inkoper te verleiden met een mooie keramische dakpan. Daarom struinen fabrikanten met grote dakpan, die het dak een stuk goedkoper maakt omdat er per vierkante meter minder pannen nodig zijn, de markt af.

Nelskamp introduceert dit najaar de F7. Door haar breedte – met 300 millimeter is de dakpan anderhalf keer groter dan de in Nederland veel gebruikte opnieuw verbeterde holle (OVH) – zijn er per vierkante meter slechts zeven dakpannen nodig. Het aanbrengen van de dakpannen kost hierdoor veel minder tijd.

“De totale kosten van een dak met groot formaat, liggen tussen de prijs van een dak met betonnen pannen en normale keramische pannen”, prijst Kock de nieuwe dakpan aan. Wat Nelskamp betreft kan het echter nog veel groter, en dus goedkoper. De producent uit het Duitse Schermbeck heeft een pan in productie waarvan er slechts 5,7 per vierkante meter nodig zijn. Kock: “Geen enkele andere fabrikant kan zulke grote dakpannen maken.”

Commercieel directeur H. Laumans van Lafarge Dakproducten gelooft niet in �groot-groter-grootst�. Het groot formaat dakpan van de bouwstoffenreus de Nieuwe Hollander is met 225 millimeter dan ook niet meer dan 19 millimeter breder dan de bekende OVH. En die keuze is bewust gemaakt. “Grotere dakpannen lopen uit de pas met de baksteen waalformaat, die in de Nederlandse woningbouw het meeste wordt gebruikt. En dat vinden architecten niet mooi.”

Reageer op dit artikel