nieuws

Kabinet houdt vast aan soepeler regels lucht

bouwbreed

den haag – Het kabinet houdt vast aan een soepeler regeling voor de luchtkwaliteit. Nederland gaat Brussel verzoeken de strikte Europese normen voor de lucht aan te passen.

Daarnaast gaat  het kabinet zelf ook de Nederlandse luchtkwaliteitswet aanpassen zodat de normen voor gebieden waar geen mensen wonen minder strikt zullen zijn. 

Dat maakte vice-premier Zalm gisteren bekend na afloop van de ministerraad. Volgens Zalm zet het kabinet in op een “realistischer” regelgeving. Hij wees erop dat volgens de huidige regels de normen voor “het Prins Clausplein hetzelfde zijn als die voor een woonwijk”. Ten onrechte, aldus de vice-premier. “Het gaat toch om de gezondheid van mensen en niet die van snelwegen.”

Het kabinet gaat ervan uit dat de Raad van State wel akkoord gaat met een versoepeling die een wettelijke basis heeft. Eerder ving het kabinet bot bij de Raad van State toen het poogde via een, juridisch minder zware, ministeriële regeling af te wijken van de Europese normen.

In Brussel gaat Nederland met name pleiten voor een aanpassing van de regels voor fijn stof. Zalm verklaarde dat Nederland voor een deel niets kan doen aan overschrijdingen van de norm voor fijn stof. “Zand dat komt aanwaaien is iets anders dan het stof dat we zelf produceren”, aldus de vice-premier.

Het kabinet komt daarnaast in de zomer met een pakket aan maatregelen om de luchtvervuiling aan te pakken. Staatssecretaris Van Geel wil onder meer het gebruik van roetfilters fiscaal gaan stimuleren en denkt aan een bonusregeling voor mensen die hun oude milieuvervuilende auto bij de sloop inleveren. Zalm maakte duidelijk dat het geld voor dergelijke maatregelen er is. Hoeveel het kabinet uittrekt voor de maatregelen, staat nog niet vast.

Reageer op dit artikel