nieuws

Herstructurering stationsgebied van Hilversum

bouwbreed

hilversum – De herinrichting van het chaotische stationsgebied in Hilversum begint in oktober. Er komt een nieuwe fiets/voetgangerstunnel in combinatie met een perrontunnels, twee pleinen aan weerszijden van het station en opwaardering van het stationsgebouw.

De huidige perrontunnel vervalt. Dit blijkt uit het definitieve ontwerp van de gemeente, ProRail, de NS en Arcadis. Met de aanleg van de tunnel wordt “een huzarenstukje” verricht, aldus ProRail-woordvoerder R. Bokma. Het treinverkeer moet doorgaan en het publiek mag zo min mogelijk overlast ondervinden. “Alle activiteiten moeten zeer goed worden gepland. Er worden zeven sporen gestut, waar de grond onder vandaan wordt gehaald. Op het terrein wordt de tunnelbuis gebouwd, die onder de rails wordt doorgeschoven.”

Het stationsgebouw heeft veel bogen, één grote boog in de voorgevel zou, aldus gemeentewoordvoerder R. Jurriëns, door het graafwerk kunnen uitzetten. Om dit te voorkomen gaat het glas eruit, de gevel wordt met kabels op spanning gehouden.

Een aantal omwonenden is bang dat het te druk wordt op het kruispunt aan de achterzijde van het station waar de fietstunnel uitkomt. De gemeente gaat hier verder onderzoek naar doen. “We hebben op die plaats al enkele voorzieningen getroffen. De chaos van het stationsgebied willen we met dit plan juist structureel aanpakken”, aldus Jurriëns.

De herstructurering van het stationsgebied begint in oktober met het verplaatsen van de parkeergarage aan de noordzijde van het station naar de zuidkant, het ontmantelen van de weg voor het station en het voorbereiden van de kabels en leidingen. Medio 2007 moet het gehele project zijn afgerond. Het Rijk draagt ongeveer 12 miljoen euro bij, ProRail ongeveer 4 miljoen en de gemeente Hilversum zo�n 3,6 miljoen. De kosten voor het opwaarderen van de stationshal zijn nog niet bekend.

Reageer op dit artikel