nieuws

Grootste vastgoeddeal Breda na verhuizing luchtmachttop

bouwbreed Premium

breda – Het toekomstig Commando Luchtstrijdkrachten verhuist begin volgend jaar naar de Eurotoren in Breda. Er gaan zon zeshonderd luchtmachtmilitairen werken.

Om het personeel te kunnen huisvesten, koopt het ministerie van Defensie voor 24 miljoen euro de 70 meter hoge toren (met een oppervlakte van 10.800 vierkante meter), het bijbehorende parkeerterrein en het nabijgelegen kantoorpand Verdi.

De transactie is tot stand gekomen door de gezamenlijke inspanningen van de gemeente Breda, de Koninklijke BAM Groep en projectontwikkelaar HeJa. BAM, die nu nog het grootste deel van de Eurotoren huurt, verhuist in november naar Tetrade, een kantorencomplex van HeJa bij het NAC-stadion in Breda.

“Het is de grootste vastgoeddeal ooit in Breda gesloten. Daar zijn we natuurlijk erg trots op”, zegt commercieel directeur J. Hoppen van HeJa. De projectontwikkelaar, die zes jaar geleden de Eurotoren ontwikkelde, speelde als beheerder van de toren een sleutelrol in de transactie. HeJa vroeg eigenaar J. de Jong de toren te verkopen aan Defensie. In ruil daarvoor kan De Jong drie van de Tetrade-panden kopen en krijgt hij als eerste een optie op projecten van HeJa in de spoorzone.

Vijf schaakborden

De projectontwikkelaar bood BAM aan te verhuizen naar twee van de Tetrade-kantoren. Eén daarvan moet nog worden gebouwd. Dat gaat BAM zelf doen. Schaken op vijf schaakborden, zo omschrijft Hoppen de totstandkoming van de transactie. “Je moet blijven schaken en hopen dat het goed gaat.”

Defensie is al ruim een jaar op zoek naar een geschikte locatie in Noord-Brabant voor de luchtmachttop als direct gevolg van een reorganisatie van de krijgsmacht. Ook andere plaatsen waren in de race, zoals Rijen, vlakbij Vliegbasis Gilze-Rijen.

Reageer op dit artikel