nieuws

Globale methode voor snelle bepaling van geluidsniveau

bouwbreed Premium

delft – Het meten van geluidsniveau kan sneller, eenvoudiger en goedkoper met de NEN-EN-ISO 10052, de nieuwe globale methode voor geluidmeting.

De methode is vooral geschikt bij vooronderzoeken of wanneer duidelijk is dat het geluidsniveau binnen de grenswaarden valt.

De norm NEN 5077 schrijft een volledige meting voor en dat is een behoorlijke klus. Omdat het in veel gevallen niet nodig is om bij geluidmetingen alles precies door te meten, heeft het Nederlands Normalisatie-instituut onlangs NEN-EN-ISO 10052 uitgegeven. Met de nieuwe internationale norm is het mogelijk een eenvoudige maar relatief goede meting uit te voeren. Volgens het Centrum van Normalisatie NEN is de nauwkeurigheid van de nieuwe norm uiteraard wel minder in vergelijking met de bestaande norm NEN 5077 maar toch goed toepasbaar bij bijvoorbeeld een screening en bij vooronderzoeken. In geval van twijfel kan alsnog een meting volgens NEN 5077 worden uitgevoerd.

De methode gaat over praktijkmetingen van lucht- en contactgeluidisolatie en van installatiegeluid. NEN 5077 is aangewezen in het Bouwbesluit. Volgens NEN zal de nieuwe norm niet in het officiële pad van de Nederlandse regelgeving komen.

Voor nadere informatie: www.nen.nl of telefoon (015) 2690391.

Reageer op dit artikel